Kövess minket

Bejelentkezés

CsíraEgyre hosszabbak az éjszakák és a nap egyre kevesebbet kényeztet minket sugárzó fényével. Ebben a kora őszi időszakban még tudunk a piacon friss zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni, azért jó, ha már most előre gondolván a szűkösebb téli időszakra új vitaminforrások fele kutakodunk. A primőr árukat felejtsük el,  vitamintartalmukról kár lenne beszélnünk, szinte nincs is miről. Velük kapcsolatban sokkal inkább aggasztó az a tény, hogy a mesterséges fény és műtrágya táplálta őket, a beléjük került vegyszerek pedig testünket sem kímélik. Nos, mit tehetünk akkor, ha mégis igazi, "mű anyagtól" mentes vitaminforrás után sóvárgunk majd?

Van egy jó hírem: az év minden szakaszában hozzáférhető, a napfényben szűkös hónapok legjobb vitaminforrása lehet a gabonacsíra. Előállítása nagyon egyszerű, akár házilag is kivitelezhető. Csupán egy csíráztató tálra van szükség, amibe az átválogatott, megmosott magokat tesszük. Ezek 4-5 nap alatt indulnak csírázásnak, ekkor javasolt leginkább fogyasztásuk is, mivel vitamin és ásványi anyag tartalmuk ebben az időszakban a legmagasabb. Ha igazán profik akarunk lenni, akkor csíráztatáshoz biomagvakat válasszunk. Nem kell kizárólag a búzához ragaszkodni, mindenféle gabonát és más magokat is tesztelhetünk. A csírát ehetjük önmagában, kenyér mellé, salátába keverve, főzelék tetejére szórva, de vannak olyan receptek, amelyek kifejezetten erre az alapanyagra koncentrálnak. A csíra a sarjadó élet erejét hordozza magában, jobb vitaminforrást keresve se találhatnánk.

Vegyes csíraA csíraételek készítésekor azonban néhány nagyon fontos szempontot figyelembe kell venni. Így például első helyen említem meg: a melegítés hatására minden hasznos enzimet elpusztítunk. Ezért ajánlatos a csírát vagy csak hideg ételekhez adni (saláták, szendvicskrémek) vagy, ha meleg étellel szeretnénk párosítani, akkor ne a főzős folyamán keverjük a krumplifőzelékbe. Sokkal jobban játunk mi is és a csíra, a vitamintartalmával, enzimeivel együtt, ha csak a tálaláskor szórjuk meg az előbb említett finomságot egy bő marékkal. Ugyanígy nagyon fontos, hogy a sok napos, lassan már szárbaszökkenő csírát hagyjuk inkább meg a madaraknak. Mi készítsünk magunknak újat, frisset. Nemcsak azért, mert az öreg csírában már kevesebb hasznos anyag található, de azért is, mert az íze sem olyan finom már.

A csíra fogyasztásához adunk néhány tippet. Például a retek vagy lucerna csírát keverhetjük körözöttbe, a búza csírát pedig édes túródesszertekbe. Bármelyiket adhatjuk sült tofu mellé vagy vajas-sajtos szendvicskrémbe keverve, esetleg a kész kenyér tetejére szórva. Bármilyen főzelék vagy leves tetejére, sült zöldségek, rántott karfiol, gomba, sajt mellé, mártásba forgatva. Csak fantáziánk szab határt a rengeteg elkészítési, fogyasztási módnak.

A búza csíra jótékony hatásainak rövid felsorolásával buzdítok mindenkit a csírák fogyasztására. Íme a lista, amely szerint a búzacsíra: gátolja a rákos sejtek életben maradását, tisztítja a májat, erősíti az idegrendszert, potencianövelő, hurutoldó, gyulladásgátló, baktériumölő hatású, segíti az emésztést, egyensúlyban tartja a vérnyomást, csökkenti a radioaktív sugárterhelést, segíti a vér oxigén ellátását.

Dorka