Kövess minket

Bejelentkezés

Feketéné Bokor KataBokor Katát sokan ismerhetik, szeretik. A súlyos csont-tbc betegségből természetes gyógymódok segítségével felépülő szerző ma természetgyógyász-tanácsadóként, fitoterapeutaként dolgozik és nyújt lelki-fizikai támaszt a hozzá forduló betegeknek. Saját gyógyulását vegetáriánus életmódjának köszönhette. Ha valaki, akkor ő tudja, hogy milyen értéke van az egészségnek.

Öröm futott át lelkemen, mikor leírtam cím mondatot. Mi az előnye a vegetáriánus életmódnak? Nekem az életem, igen, az, hogy élek. Élek, tudok járni, sőt írni, beszélni is! 1968. szeptember 4-én a hévízi Állami Kórház főorvosa ezt mondta nekem: „Köszönje meg a szüleinek, hogy vegetáriánusok voltak. Én nem ismerek olyan embert, aki a háború idején csont-tbc betegségben szenvedett, és ma él. Akkor mind meghaltak. Az Ön vére olyan egészséges és tiszta volt, hogy kidolgozta ezt a szörnyű betegséget.”

Betegségem alatt kaptam ennél szívszaggatóbb véleményeket. Egy orvosi bizottság volt hivatott beteg állapotomat felmérni. A csoportot vezető főorvos kezében fogva tollát és felém nyújtva azt mondta: „Soha életében se toll, se ceruza, se papír, se rádió, se televízió nem lesz, nem tud szellemi munkát se végezni.” A másik orvos folytatta: „Soha életébe se vonatlépcső, se buszlépcső, se utazás vagy nehéz munka, 3 kilonál több súly cipelése, nem lesz rá képes.”

Szerencsére nem az orvosi bizottság állapota vált be. Az elmúlt évben jelent meg a tizedik könyvem, amit magam írtam. És nemcsak, hogy megírtam könyveimet, de előadásokat tartok, sokat utaztam külföldön és belföldön egyaránt…

Szeretném felsorolni, hogy miért is sikerült nekem ez így. Először is naponta kérem a jó Isten gyógyító erejének megtapasztalását, bíztam és hittem gyógyulásomban. Másodszor: hat hónapig kezeltek Brazíliában, teljesen más szemléletmóddal, mint idehaza. Ott tanultam meg, hogy mi a helyes vegetáriánus táplálkozás. Ma is mindent megteszek egészségem megőrzése érdekében, mondhatni, hogy meglehetősen szigorú vagyok magammal szemben.

BarátságbanHogy nekem miért jó vegetáriánusnak lenni – nem ecsetelem tovább. De vajon milyen előnyökkel jár, ha valaki ezt az életmódot választja: Illetve, más nézőpontból: milyen fizikai, egészségi problémákat kerülhetünk el, ha nem fogyasztunk húst? Érdemes az ADA (American Dietetic Association ) kutatásaival megismerkedni. Ezek alapján a vegetáriánusok körében a húsfogyasztókkal szemben:

  1. kisebb a rizikó, hogy szívinfarktust vagy coronariabetegséget kapnak;
  2. a gyomor és bél traktusnál is kevesebb a megbetegedésre való hajlam;
  3. a köszvény és más mozgásszervi degeneratív betegségek ritkábban fordulnak elő;
  4. vesefunkciós zavarok szintén ritkábban fordulnak elő;
  5. a rák okozta halálozás  50-75 százalékkal ritkább;
  6. gyakrabban maradnak ideális testsúlyuknál;
  7. vérnyomásértékeik sokkal több esetben ideális, a magas vérnyomás nem jellemző rájuk
  8. azoknak a nőknek a teje, akik éveken keresztül vegetáriánus étrenden élnek, lényegesen kevesebb károsító anyagot tartalmaz, mint azoké, akik vegyes koszton élnek. 

Ez a lista korántsem teljes, csupán a legfőbb egészségügyi jellemzőket sorolja fel. Nézzünk meg néhányat közelebbről is, vajon mi okozza, hogy a húsmentes étkezés ennyi betegségtől kíméli meg a szervezetet?

A legnagyobb veszélyforrás a húsban lévő zsír és fehérje együttese, amely elhízást, érelmeszesedést okoz. Így például ezek az összetevők felelősek a zsírmáj, a szívelégtelenség, és az agyvérzés kialakulásáért. A húsban lévő fehérjét szervezetünk nem tudja megfelelően megemészteni: egyrészt azért, mert a hús túlságosan sok fehérjét tartalmaz, így azok egy része az hosszú emberi bélcsatornában megrohadnak. A ragadozó állatok bélrendszere testükhöz képest arányosan sokkal rövidebb, mint az emberi, így náluk a hús magas fehérjetartalma nem okoz problémát. A rothadó fehérjékből felszabaduló méreganyagok a ragadozó állat szervezetéből hamar kiürülnek, míg az emberi szervezetben a hosszú bélcsatorna miatt sokkal több káros anyag szívódik fel. A test így mérgezi meg saját magát a táplálékon keresztül.

ZöldségekA másik nagy problémát szintén a hús magas fehérjetartalma, illetve a fehérjéket alkotó aminosavak okozzák, ugyanis a vérkeringésbe sokkal több aminosav jut be a szükségesnél, ami kiválasztó rendszerünket túlterheli. A máj és a vese a túlzott igénybevétele miatt a szervezet a helyettesítő kiválasztó-szerveket is működésbe helyezi. Ezek a bőr és a tüdő. Az elfogyasztott káros anyagok – ha már vesénk és májunk nem bír vele – bőrkiütésként, bőrfoltosodásként vagy asztmatikus tünetekben köszön vissza ránk. A daganatos betegségeknél fokozottan veszélyes a húsfogyasztás, mivel a rákos sejt több százszorosa fehérjét „fogyaszt el”, s ezzel tud tovább növekedni, terjedni…

Ha még nem lenne mindez elég, akkor gondoljunk arra, hogy a hús emésztése során keletkező bomlástermék, a húgysav szintén olyan mértékben jut szervezetünkbe, amit kiválasztó rendszerünkön keresztül már nem tud távozni. A húgysav leggyakrabban vesekő formájában rakódik le szervezetünkben, vagy apró kristályokat képez az ízületek között és ezzel köszvényt okoz.

Mindezt végiggondolva nem csodálhatjuk, ha a vegetáriánusok hosszabb és egészségesebb életet élnek. Saját praxisomban is állandóan szembesülök a megfelelő táplálkozás fontosságával, azzal, hogy a vegetáriánus táplálékok micsoda gyógyító erővel rendelkeznek. Jobban mondva, ha testünk energiáját nem egészségtelen ételek feldolgozásával kötjük le, akkor marad ideje regenerálódni, a táplálék egy eszköz ahhoz, hogy testünk saját regenerációs képességét életre keltsük. Az első magyar betegem egy 32 éves fiatalember volt, csúnya lábszárfekéllyel. Édesapjával akkor utaztam együtt a vonaton, amikor éppen első könyvem kéziratát vittem Budapestre. Az utazás alatt elmondta mily nagy bánata van: fiának le fogják vágni a lábát, mert nagyon csúnya a lábszárfekélye van. Már háromszor bőrátültetést végeztek a combja bőréből, de mindig „lerúgja” a fekély. Elmondtam neki röviden, hogy hol gyógyultam meg, odaadtam a címemet. Két hónapig nem jelentkezett senki, s akkor jött egy levelezőlap, hogy menjek el hozzájuk, mert már a fájdalom miatt nem tud járni sem… Elmentem és megcsináltam  az első kezeléseket, leírtam a további feladatokat. Nagyon örültem, amikor két hét múlva az anyósa elhozta hozzám a fiatalembert, aki ezt mondta: Katalin, két (!) órát álltam a meccsen! Engedelmessége, kitartó munkája, és elsősorban a táplálkozási szokásainak megváltoztatása miatt gyógyult meg! De nemcsak a fekélyek, hanem bármilyen bőrbetegségek, a köszvény,  a daganatok, ízületi betegségek, vagy meddőség gyógyítója  is az egészséges táplálkozás, mert csak egészséges táplálékból képződhet egészséges testfolyadék, ami nem károsítja a szervezetet. Az országban húsz-harminc olyan kisgyermek van, akinek anyukáját meddőnek nyilvánították. Több hónapos otthoni kezelés után születtek meg náluk a várva várt kisbabák. Az első ilyen „természetgyógyászati unokám” szeptember 26-án lesz 15 éves! Több éves munkám tapasztalata: nemcsak az én betegségemből való gyógyulás egyik elősegítője volt a vegetáriánus táplálkozás, hanem sok száz, sőt ezer betegé is. 

Kívánom, hogy ezen Ön is gondolkozzon el.

Szeretettel:
Feketéné Bokor Katalin