Kövess minket

Bejelentkezés

Élelmiszeripar: értünk él vagy belőlünk?

Ipari méretben2006. szeptember 5-én egy régi hagyomány indult útjára a Zöld-Kék Teaházban. Az Egészség-vár Alapítvány a korábbi Vegetáriánus Klub helyett ezentúl havonta Interaktív egészségvédő klub néven szervez programokat, amelyre elsősorban az egészséges életmód iránt érdeklődők jelentkezését várják.

Első meghívott vendégünk Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök volt, aki az „Élelmiszer ipar: értünk él vagy belőlünk, avagy: Hazug és nem hazug ételek” címmel tartott előadást. Vélhetően a hallgatóság többségében már az előadás előtt is sejlett a címben megfogalmazott kérdésre a válasz, de akiben nem, annak is egyértelművé vált a klubest végére.

Lássuk milyen érdekességeket tudhattunk meg a találkozó során!

Mennyi fehérjét kell fogyasztani?
 
TofuNapjainkban a köztudatban az él, hogy az energia, az erő a húsból származik, mintha csak a sok fehérje, azaz hús fogyasztása tenné lehetővé, hogy sportoljunk, vagy egyáltalán komolyabb fizikai tevékenységet végezzünk, esetleg pusztán létezzünk. A fehérjéknek túlzott fontosságot tulajdonítunk, és nem vagyunk tisztában a valóban szükséges mennyiséggel. A World Health Organization (WHO, azaz Egészségügyi Világszervezet) ajánlása alapján egy átlagos embernek naponta 0,75 gramm fehérjére van szüksége testsúlykilogrammonként. (Intenzív sportolás esetén, illetve várandós anyáknál ez a mennyiség magasabb, de látjuk majd, hogy miért nem jelenthet még így sem problémát a megfelelő fehérje elfogyasztása.)

FehérjeláncA vegetáriánus életmódot sokan tartják egészségesnek, teljes értékűnek, és sokan ellenkeznek vele, mert hiányosnak gondolják. Talán a leggyakrabban felvetett probléma a fehérjék kérdése, ami a köztudatba meglehetősen negatív felhanggal férkőzte be magát: egy vegetáriánus nem tud elég fehérjét fogyasztani, így kizárólag növényeken élni veszélyes, káros az egészségre.

Szomorú és megrázó lesz, amiket most olvasni fogsz. Leírni sem éppen szilveszteri buli. De ha tudunk róla, tehetünk ellene. Dönthetünk arról, hogy támogatjuk, vagy elutasítjuk. A modern embernek lehetősége van választani. Ne dugjuk a fejünket a homokba! Éljünk vele!

Szurokfű (oregánó, Origanum vulgare)
A természet ajándéka, antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik.
Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést, de enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja. Ha valakinek a házipatikájából eddig hiányzott az oregánóolaj, ideje beszereznie.

A télen is kapható zöldségfélék a következők: fehér- és vöröskáposzta, karalábé, kelkáposzta, kelbimbó, kínai kel, sárga- és fehérrépa, cékla, fekete retek, sörretek, zeller, vörös- és fokhagyma, lilahagyma, snidling.
Ezeken kívül a csíráztatott magok rendkívül széles skálájához is hozzájuthatunk, de saját magunk is elkészíthetjük otthon 1 kis munkával.
Ha minden egyes étkezésünkhöz (a gyümölcsétkezésen kívül) fogyasztunk a fentiekből készített nyers salátát növényi olajokból készített öntettel, akkor kicsi a valószínűsége annak, hogy az immunrendszerünk legyengülne és összeszednénk az ilyenkor télen szokásos influenzát, náthát.

Vége van a nyárnak, s nemcsak a szülőknek, hanem most már a gyermekeknek is napi szoros kötelességeik vannak, iskolába menni, tanulni. Vannak, akik mondhatni már nagyon várták az iskolát, együtt lenni az iskolatársakkal, de azért nagy része nem örül a szeptembernek.
Sok függ attól, hogy hogyan, milyen családias, szeretet-teljes miliőben telt el a vakáció, a nyár. Nagyon befolyásolja hozzáállásukat, hogy milyen példát láttak, tapasztaltak a „felnőttektől” !
Hiszem, hogy azok a legboldogabb emberek, akik előre lefektetett munkatervvel kezdik a napot, s este el tudják mondani, hogy el is végezték azokat. Akik mindig örömmel végzik a reájuk váró feladatokat, s megelégedéssel néznek vissza az elvégzett munkára. Vajon ezt mutattuk nekik a nyáron is?

Sok anya megijed, amikor először hallja ezt a mondatot gyermeke szájából. De szerencsére, ma már sokat lehet olvasni a húsmentes életmód egészségügyi előnyeiről. Újdonság azonban, hogy a pszichológusok is vizsgálni kezdték a vegetáriánusokat. A kutatási eredmények  segítenek egyrészt a húsevő rokonságnak, hogy jobban megértsék szeretteik döntését. Másrészt segítenek azoknak a vegetáriánusoknak is, akik lelkesen próbálják terjeszteni nézeteiket, hogy többen legyünk, akik amikor asztalhoz ülünk, odafigyelünk saját egészségük mellett négylábú vagy kétlábú társainkra és a környezetvédelemre is.

MIÓTA, ÉS MIÉRT  TARTJA  AZ EMBERISÉG  A HÚSVÉT ÜNNEPÉT?

A   „Vallástörténeti kislexikon”- Gecse Gusztáv  által írt (Kossuth könyvkiadó 1983.) könyv  120.oldalán   két magyarázatát olvashatjuk a húsvét ünneplésének:

Gyógynövények belsőleg

Belsőleg általában a gyógynövényeket tabletta, vizes kivonat vagy tinktúra formájában vihetjük be a szervezetünkbe.

Gyógynövénytabletták
Előnyük, hogy egyszerűen bevehető, pontosan adagolhatók, kevés macerával jár előkészíteni és bevenni.
Hátrányai, hogy lassan szívódnak fel, mivel a szervezetnek le kell bontani a tablettát a gyomorban és a vékonybélben, ki kell lúgoznia szervezetünknek a hatóanyagokat, hiszen szervezetünk csak folyékony állapotban tud bármit is hasznosítani. Mivel a száraz gyógynövények kilúgozódásának hatékonysága eléggé alacsony hatásfokkal működik az emésztőrendszerünkben, ezért csak hosszú távon javasolt a gyógynövény tabletták használata.