Életmód
Vegetáriánus
Kövess minket
Alapítvány
Bejelentkezés
A vegetáriánus étrend hatása a fiziológiás egészségre
Az ember egészségi állapotát befolyásoló tényezők közül az egyik legfontosabb a táplálkozás. A különböző vegetáriánus étrendek egyre népszerűbbek, mivel egyre többen ismerik fel a táplálkozás szerepét az egészségmegőrzésben, de sokan választják ezt a fajta étrendet etikai okokból is.
Egy nemrég megjelent tanulmányból megtudhatjuk, hogy a betegek könnyen térnek át a szokásos mindenevő étrendről a zsírszegény vegetáriánus étrendre, aminek eredményeként fogynak, csökken a vérnyomásuk, és más előnyökkel is jár.
Ismét eltelt egy esztendő: búcsúztatjuk az óévet és köszöntjük az újat. Jó alkalom ez az összegzésre, számvetésre, tervezésre, lelki mélységeink megtapasztalására. Ehhez nyújt most segítséget Bokor Katalin tanácsadónk ünnepi összeállítása.
Az Egészség-vár Alapítvány ezúton kíván nagyon boldog, gyönyörű új esztendőt minden kedves látogatójának!
Mindenki számára ismerős a mondás: az életben egyetlen dolog állandó, a változás. Életünk valójában újjászületések sorozata. Nem csak azáltal, hogy különböző életkorokba, életszakaszokba lépünk, hanem az egyes tapasztalatok, felismerések következtében is. Akik ma vagyunk, az már nem ugyanaz, aki tegnap voltunk. A tegnap történései, tapasztalásai következtében lettünk azok, akik ma vagyunk.
Évtizedek óta gyakorló vegetáriánusok vagyunk. Otthon előállított ételek, húsmentes terhességek, hosszú szoptatások, egészséges gyerekek – eszünkbe se jutott, hogy beálljunk a közétkeztetésben részt vevők kétmilliós táborába, egészen addig, amíg szembesülnünk nem kellett az óvodában kötelezővé tett ebédeléssel.
A Schnitzer-étrend megalkotói az ősi emberi táplálkozásból olyan étkezési rendszert fejlesztettek ki, ami megfelel a civilizált ember számára is. Ez a „civilizált ősi táplálkozás” nemcsak a máig vizsgált, hanem az eddig még nem kutatott, ám a léthez és az egészséghez nélkülözhetetlen alapanyagokból áll. A kiindulópont a csírázásra képes, teljes értékű gabona és az abból készült ételek, az előcsíráztatott gabona és a hüvelyesek, a friss zöldségsaláta és a zöldsaláta, a csonthéjasok és egyes gyümölcsök.
Az immunrendszer több funkciót is betölt: elpusztítja az ártalmasnak ítélt élő organizmusokat, semlegesíteni képes bizonyos mérgező anyagokat, lebontja az öreg sejtjeinket az újjáépítéshez, méregteleníti és tisztítja a testet, védekező anyagokat halmoz fel, immunissá képes tenni a szervezetet bizonyos már leküzdött antigének ellen. (Az antigén nem más, mint a baktérium, vírus, káros idegen anyag, meg nem emésztett fehérje, stb.) Kétféle védekező mechanizmusra képes: vagy általános védelmi, vagy egyedi és kizárólag egy bizonyos antigén ellen. Az életünk során különféle fertőzésekkel találkozva immunis védelmet alakít ki ellenük külön-külön. Hogyan erősíthetjük immunrendszerünket az elfogyasztott étellel? – erre keressük a választ.
Statisztikai adatokból kiderül, hogy Magyarországon a várható élettartam mintegy 10 évvel rövidebb, mint a nyugati országokban. A korai halálozás több mint feléért a szív- és érrendszeri, egynegyedéért a rákos betegségek a felelősek.
A szerves hulladék
Mi a komposzt? Földszerű, sötétbarna színű, magas szervesanyag-tartalmú anyag, amely szerves hulladékokból, maradványokból elsősorban mikroorganizmusok tevékenységének hatására jön létre, megfelelő környezeti hatások mellett.