Kövess minket

Bejelentkezés

Az anyatej fontossága, szoptatás és a szoptatási problémák kezelése

IBCLC, laktációs szaktanácsadó, egészségtan tanár, gyermekápoló, dúla, perinatális szaktanácsadó hallgató

Több mint 25 éve foglalkoztatja az anyatejes táplálás, a szoptatás témaköre. Szoptatási tanácsadóként és dúlaként várandós nőkkel, vajúdó asszonyokkal, szoptató édesanyákkal és kisbabáikkal foglalkozik. A szülés körüli időszak segítője. Saját leányaival megélt nehéz és küzdelmes tapasztalatai, és a köztük lévő különbségek indították arra az útra, amelyen most is jár.

Kezdetben gyermekápolónőként dolgozott, egy nagyforgalmú szülészet újszülött osztályán. 1996-ban Frédérick Leboyerrel való személyes találkozás hatására kérdőjeleződött meg benne, hogy vajon jót és jól cselekszünk-e a szülőágy mellett, méltó fogadtatásban részesülnek-e az ideérkező kisbabák. Ez a találkozás gyökeresen formálta át szemléletét a szülésről és az újszülöttekről. Röviddel ezután dúlaként kezdtem szüléseket kísérni. A dúlai tevékenység gyakorlásához szükséges ismereteket és gyakorlatot Geréb Ágnestől tanulhattam meg. Dúlaként már több mint 200 kisbaba megszületését kísérhette. 2001óta tagja a Magyarországi Dúlák Egyesületének. Főiskolai tanulmányai után a Szegedi Tudományegyetemen egészségtan-tanárként végzett. A szoptató édesanyák támogatásával komolyabban 2003 óta foglalkozik. E szakterület megismeréséhez a La Leche Liga és a benne aktív csodálatos vezetők, kollégák, és tanárok segítették. 2006-ban nemzetközi laktációs szaktanácsadóvá válhatott (IBCLC). A Szoptatásért Magyar Egyesület tagjaként, egyéni tanácsadás formájában vagy szoptatást támogató baba- mama csoportban segíti szülés után, a hozzá forduló édesanyákat és kisbabáikat. Megtiszteltetés számára, hogy 2011 óta részt vehetek a laktációs szaktanácsadók egyetemi képzésében. Érdeklődési körébe tartozik még a perinatális pszichológia, a természetes életmód, a természetgyógyászat és ezen belül a magyar népi gyógyászat, a reflexológia, a fitoterápia, és a masszázsterápiák.

 A női teremtő erő csodálatos megnyilvánulása az, ahogyan a testünk képes egy kisgyermeket világra hozni, táplálni, megnyugtatni, boldoggá tenni. Az anyatej mindig a legmegfelelőbb táplálék a kicsinyek számára. A természet úgy intézte, hogy a tej hosszú hónapokon át a gyerekek szükségleteihez illeszkedően táplál, biztosítja a növekedésüket és védelmüket. Szoptatni szívet melengető, jó dolog.

Ahhoz azonban, hogy egy édesanya sikeres legyen a szoptatásban, az elhatározáson túl megfelelő információkra és támogatásra van szüksége, és arra, hogy nehézség esetén szakszerű segítséget kapjon.

Régebben, még a nagycsaládokban a kislányok úgy nőhettek fel, hogy látták szoptató édesanyjukat, nővérüket vagy egy nagynénit, aki átadta a megfelelő mintát. A fiatal anyát tapasztalt nőrokonai segítették a szoptatás megtanulásában és a felmerülő gondok megoldásában.

Ma felnőhet egy kislány úgy, hogy még soha nem látott szoptató anyát, a fiatal anyuka pedig sokszor magára marad a babájával. Kevésszer kíséri olyan támaszt adó tapasztalt nő, aki a kérdéseiben megerősíteni tudná. Az egészségügyi dolgozók felkészültsége nagyon változó a szoptatás támogatás területén. Jó, hogy vannak baba-barát egészségügyi intézetek és szoptatástámogató anya csoportok, ahol találhatunk követendő példákat.

 Itt a vegetáriánus fesztiválon, ebben a programban körüljárunk néhány fontos kérdést a szoptatásról.

 Kell e készülni a szoptatásra, gyemekágyas időszakra? Hogyan befolyásolja a szülés módja a szoptatás sikerét? Mit várhatunk egy újszülött kisbabától? Milyen a természetes viselkedése? Alvás, ébrenlét, étkezés. Hogyan tudjuk felébreszteni az aluszékony babát? Hogyan termelődik az anyatej? Mit tehetünk a bőséges tejellátásért? Honnan lehet tudni, hogy elég anyatejhez jut-e a kisbaba?  Hogyan működik a szoptatás a gyakorlatban (szoptatási testhelyzeteket figyelünk meg élőben)? Milyen eszközökre lehet szükség? Meddig elég az anyatej? Változzon-e a vegetáriánus anya étrendje szoptatás alatt?  Milyen babagondozásról szóló könyveket érdemes olvasni? Kihez fordulhatunk segítségért, ha elakadtunk?

Katalint szívesen megválaszolja felmerülő kérdéseiket a 20/9440-225 telefonszámon is.