Kövess minket

Bejelentkezés

Padlizsánrózsák marinált paprikával, kakukkfüves gombával és zsályás polentával

www.atetovaltlanykonyhaja.blog.hu


Hozzávalók 4 főre:

A padlizsánvirágokhoz:
1 nagy padlizsán
2 golyó mozzarella
4 ek olívaolaj
6 nagy levél bazsalikom
1 db 10 cm-es ág rozmaring
Só, bors

A kakukkfüves gombához:
40 dkg gomba
4 kakukkfűág
4 gerezd fokhagyma
1 kk pirospaprika
8 dkg vaj
3 dl zöldségleves
Só, bors
2 kk citromlé
2 ek olívaolaj

A polentához:
7 dl víz
3 dl tej
20 dkg kukoricadara
10 db zsályalevél
2 ek olívaolaj
Só, bors

A marinált paprikához:
3 kápia paprika
2 ek 20%-os ecet
Só,
3 db édesítő tabletta
Olívaolaj

A paprikákat 180 fokos sütőben addig sütjük, míg felhólyagosodik és itt-ott akár meg is feketedik. Kivéve hagyjuk langyosra hűlni.
2 ek ecetből egy csipet sóval, 3 édesítővel és 1,5 dl vízzel salátalevet keverünk. A langyos paprikákról lehúzzuk a héjat. Ha lehet, a salátalé felett dolgozzunk, hogy a paprikából kicsöpögő nedv ne vesszen kárba. A magokat is kiszedjük, nem baj, ha nem sikerül tökéletesen. Beletesszük a salátalébe, öntünk rá egy réteg olívaolajat. Legalább egy napra betesszük a hűtőbe.
Durvára aprítjuk a bazsalikom- és rozmaringleveleket, belekeverjük 4 ek olívaolajba. A mozzarellagolyókat először 2 félbe, majd kis hasábokra szeleteljük, beleforgatjuk őket a fűszeres olajba, szintén egy napot érleljük hűtőben.
A polentához 2 ek olívaolajon megfuttatjuk a durvára szeletelt zsályát, félretesszük. A vizet felforrósítjuk a tejjel, hozzáöntjük a kukoricadarát. Kevergetve megvárjuk, míg besűrűsödik, belekeverjük a zsályát. Egy kiolajozott tepsibe simítjuk, megvárjuk, míg megdermed.
A padlizsánnak levágjuk a 2 végét, hosszában félcentisre szeleteljük (összesen 8 szeletnek kell lennie). Besózzuk, 10 percre félretesszük. A megpuhult padlizsánszeleteket megtekerjük, hogy tölcsér formája legyen, fogpiszkálóval megtűzzük. A paprikákat hosszában 2-3 darabba tépjük. Ezekbe göngyölünk 2-3 sajthasábot, az így kapott tekercseket a padlizsánok közepébe helyezzük. Egymás mellé sorakoztatjuk őket egy magas falú jénaiban, 195 fokos sütőben fél óra alatt megsütjük.
A gombák tönkjét apróra, a fejeket 2 cm-es darabokba vágjuk. 4 dkg vajat olvasztunk, rádobjuk a tönkdarabokat, pár perc kevergetés után mehetnek utánuk a kalapkockák. Belenyomjuk a fokhagymákat, hozzátesszük a kakukkfűágakat, alaposan megborsozzuk. Párszor megkeverjük, majd hozzáöntjük a levest. Fedő alatt időnként megkeverve 10 percig főzzük, majd a fedőt levéve elforraljuk a levet. Ekkor hozzátesszük a vajat, elolvasztjuk, végül picit savanyítjuk a citromlével. Megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk.
Tálalás előtt a polentát deszkára borítjuk, rombuszokat vágunk belőle, forró olívaolajban picit megpirítjuk mindkét oldalukat. Fejenként 2 darabot tányérra teszünk, az általuk bezárt háromszögbe kanalazzuk a gombaragut, ezekre helyezünk 2-2 padlizsánrózsát. Friss zöldfűszerekkel díszítjük.

Barackos pite fehércsokoládés krémmel és karamellel

Hozzávalók:

A tésztához:
22,5 dkg tönkölyfehérliszt
1 dl víz
1 ek tej
10 dkg barnacukor
15 dkg vaj

A fehércsokoládés krémhez:
100 g fehércsokoládé
200 ml habtejszín
Fél vaníliarúd
1 kis csomag habfixáló

A karamellszószhoz:
125 g cukor
2 ek víz
75 ml habtejszín
2,5 dkg vaj
Csipet só

4 nagy őszibarack

A tésztához késes robotgépbe tesszük a hozzávalókat, összekeverjük, míg morzsalékos lesz. 40 cm hosszú folpackra szórjuk, széleit összefogjuk, összenyomkodjuk, egy órára hűtőbe tesszük.
Egy lábasban vizet melegítünk. A fehér csokit összetördeljük, 0,3 dl tejszínnel a vízgőz felett felolvasztjuk. Félretesszük hűlni.
A karamellszószhoz a cukrot a vízzel összekeverjük egy edényben, a kívánt színűre pirítjuk, vigyázva, nehogy megégjen. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a tejszínt, vajat, sót. A tűzre visszatéve sűrítjük még pár percig, végül ezt is félretesszük hűlni.
Egy 28 cm-es piteformába nyomkodjuk a tésztát, 160 fokos sütőben fél órát sütjük. Közben a csokis tejszínt elkeverjük a többi tejszínnel, a habfixálóval, krémes habbá verjük. A kész, kihűlt tésztára kenjük. A barackokat 3-4 mm-es karikákra vágjuk, kirakjuk vele a torta tetejét. Erre öntjük a karamellkrémet, végül megszórjuk a cukorgyönggyel, fogyasztásig hűtve tároljuk.