Sült „kolbász” és „hurka” őszibarackos-mézes burgonyapürével
„Kolbász” 9 adaghoz:
Hozzávalók:
- 105 g lilahagyma, vöröshagyma (felesben)
- 150 g Zabpehely (kicsi- és nagy szemű felesben)
- Só
- Bors
- 14 g fokhagyma
- 24 g búzasikér
- 20 g szezámmag
- 34 g napraforgó
- 200 ml langyos víz
- 3 evőkanál napraforgó olaj
- 2 evőkanál olíva olaj
- 2 teáskanál hidegen sajtolt erős pirospaprika olaj
- 3 teáskanál őrölt pirospaprika
Elkészítése
- Hagymát, fokhagymát ledaráljuk, vagy aprító gépbe jól összeaprítjuk.
- A magvakat összedaráljuk.
- A hagymákat az olajokban megfuttatjuk (napraforgó, olíva olaj), a végén
hozzáadjuk a fokhagymát. Addig pirítjuk, amíg nem érezzük az illatát.
- A zabpehelyhez hozzáadjuk a sót, borsot, piros paprikát, búzasikért, a
megdarált napraforgót, szezámmagot
- Jól összekeverjük a száraz alapanyagokat.
- Ehhez adjuk a hagymás keveréket, a hidegen sajtolt paprika olajt, és a langyos
vizet
- Az egészet alaposan összekeverjük
- Nedves kézzel kis rudakat formálunk, és olajban kisütjük
Megjegyzés: Kicsit túl soknak tűnhet a zsiradék ebben a receptben, viszont a nagyon
lecsökkentjük a zsiradékot, akkor nagyon „fujtós” a „kolbászkánk”.
Vegán „Hurka” 9 adaghoz:
Hozzávalók:
- 200 g fehér rizs
- 150 g csiperke gomba
- Só
- Bors
- Majoránna
- 20 g fokhagyma
- 200 ml víz
- 4 evőkanál napraforgó olaj
- 20 g szezámmag
- 30 g napraforgó mag
- 2 teáskanál inaktív sörélesztő pehely
Elkészítése:
- A rizst feltesszük sóval és vízzel főzni
- A rizst addig főzzük, ameddig egy kis víz nem marad rajta, majd még melegen
nagy részét bot mixerrel kicsit aprítjuk (így jobban össze fog állni)
- Olajon megfuttatjuk a nagyon apróra darabolt gombát a fűszerekkel (só, bors,
majoránna). A legvégén hozzáadjuk a fokhagymát
- Az összeaprított rizst, és a megpárolt gombás ragut összekeverjük és
hozzáadjuk a maradék hozzávalót (megőrölt napraforgó magot, megőrölt
szezámmagot, sörélesztő pelyhet)
- Nedves kézzel rudakat formálunk és számmagban megforgatjuk és kisütjük.
Őszibarackos-mézes burgonyapüré
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 2 nagyobb burgonya (kb. 200 g)
- 150g őszi barack
- Méz,
- Só
- Víz
- 3 evőkanál kókuszzsír
Elkészítése:
- Vizet felteszünk egy lábasban, s fölé helyezzük a pároló edényben a
felkockázott burgonyát (vízgőz felett megpároljuk a burgonyát, így
több hatóanyag marad benne)
- A kókuszzsírban megfuttatjuk a mézet, majd hozzáadjuk a kockákra vágott őszi
barackot (méz ebben az esetben édesítőszer!)
- Amikor megpárolódott a burgonya összekeverjük a barackos mártással és bot
mixerrel összeaprítjuk krémesre. (ha szükséges teszünk hozzá még
vizet)
Tálalás:
Tányérra helyezünk a „kolbászból” és a „hurkából” egy-egy rudacskát. Mellé
helyezzük a barackos burgonyapürét.
Megjegyzés: Tudom, hogy nem teljesen felel meg az egészséges ételpárosításnak ez a
főétel, viszont abból indultam ki, hogy a magyar ember asztalán megfordul ennek a
receptnek a húsos változata. Ez a recept egy egészségesebb változata!
Jó Étvágyat! ☺☺☺ ☺
Mákos kupac
Hozzávalók
Tészta:
- 116g darált mák
- 150 g gyümölcs cukor
- 1 evőkanál méz
- 90g bio fehér tönköly liszt
- 60 g bio teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 1 evőkanál amaránt mag
- 2 késhegynyi természetes szódabikarbóna („Arm and Hammer”)
- 1 db citrom reszelt héja
- Fél vaníliás rúd kikapargatott belseje
- 1 csipet Himalája só
- 2 teáskanál bio karob por
- 68 g pirított dió és mozsárban durvára összetörve
- 50 g kókusz zsír
- 200 ml víz
Vanília krém:
- 350 ml rizstej
- 100 g gyümölcscukor
- 1 vanília rúd
- 1 csipet só
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 2 csipet kurkuma
- 2 teáskanál burgonyakeményítő
- 100 g mazsola
Meggyöntet:
- 300g meggy
- 200 ml víz
- 100 g gyümölcscukor
- Pár csepp citromlé
- 2 evőkanál burgonyakeményítő
Díszítés:
- pár szem meggy
- pár szem dió
- menta levél
- reszelt étcsokoládé
- reszelt citromhéj
- szója tejszínhab
Elkészítése
Tészta:
- A szárazanyagokat kimérjük (liszt, amaránt mag, mák, durvára összetört diót,
cukrot, vaníliát, szódabikarbóna, citrom héja, karob pór, só), és jól
összekeverjük.
- Ehhez hozzátesszük a folyékony anyagokat, a vizet, zsírt és a mézet.
- Ezeket is jól összedolgozzuk.
- Egy 24X18-as tepsi aljába zsírpapírt vágunk bele és beleöntjük a tésztát.
- A sütőt előmelegítjük és 150 Fokon kb. 20 percig, sütjük
- Amikor készen van, akkor kivesszük a tésztát, ketté vágjuk és kihűtjük
Krém:
- Amíg a tészta hűlik, elkészíthetjük a vanília krémet
- A tejet a mazsolával, cukorral, vaníliával, kurkumával feltesszük főzni
- Egy kis tejet kivesszük egy tálba és a keményítővel simára keverjük, majd
hozzátesszük a többi tejhez.
- Amikor krém összeállt, még frissen a tésztára öntjük
Összeállítás:
- a tepsi aljába visszatesszünk egy tészta réteget és beleöntjük a krémet
- erre tesszük a tészta második felét
Meggyöntet
- meggyet a cukorral, citrommal, vízzel feltesszük főzni,
- amikor felforrt, akkor össze turmixoljuk a meggyet, de nem teljesen simára,
hagyunk benne kisebb darabokat
- majd besűrítjük keményítővel
Tálalás
Ezt a desszertet lehet frissen és behűtve is tálalni.
A tepsiből kikanalazunk galuskákat, erre öntünk egy kis meggyöntet, tejszínhabbal és
gyümölccsel tálaljuk.
Jó Étvágyat! ☺☺☺ ☺