Kövess minket

Bejelentkezés

Vegan recept.

Hozzávalók:
40 dkg köles
8 dl víz
20 dkg liszt
15 dkg olaj
3 evőkanál zabpehely
1,7 dkg alma
1 kk fahéj
8 ek méz
25 dkg mák
2 ek karob por
pici só
3 ek kukorica keményítő
víz

Elkészítés:
A kölest a 8 deci vízzel, pici sóval teljes puhára megfőzzük.(úgy hogy szemcsés legyen és nem vizes) Miután kihűlt, a liszttel, s az olajjal s 1 kanál mézzel jól összedolgozzuk, s a sütőbe tesszük. (Lehet több mézzel is édesíteni mindent.) Míg a köles fő, az almát lereszeljük, megpároljuk, hozzáadunk 2 kanál mézet, 1 kk fahéjat. Ledaráljuk a mákot, s azt is 2 kanál mézzel, kevés vízzel összekeverve édesítjük. A kölest 25 percnyi sütés után kivesszük a sütőből, a 3 evőkanál zabpelyhet rászórjuk, majd a levétől leszűrt almánkkal megterítjük, majd az almára rátesszük az édesített mákot, s visszatesszük a sütőbe. Sütőnket az alsó égésre állítjuk, s még 10-15 percig sütjük, míg az alja egy kicsit megsül.

Máz készítése a sütemény tetejére:
3 deci vizet teszünk fel főzni, belekavarunk 2 kanál karob port, 3 kanál mézet. Majd az odakészített három kanál kukoricakeményítőt 1 deci hidegvízbe elkeverünk, s a fővő karobba állandó keverés mellett beleöntjük. Rögtön sűrűsödni kezd, addig kavarjuk, míg puding sűrűségű lesz. Köleses sütinket az asztalra tesszük, s a karob pudinggal a tetejére öntjük, nagy késsel elsimítjuk. Hideg éléskamránkban téve megvárjuk míg kihűl. Nagyon finom, mutatós, egészséges sütemény.