Kövess minket

Bejelentkezés

ZöldhagymaA tavasz a gyermekláncfüvet, a tyúkhúrt, a csalánt, a spárgát, a vizi zsázsát, a zöldhagymát, a hónapos retket, a sóskát adja. Szükség van ezekre, mivel a téli, nehéz étrend a leghelyesebb alkalmazás esetén is sok salakot képes lerakni. Minden étkezésnél figyelembe kell venni, hogy vagy csak savtartalmú (gyümölcs), vagy csak sótartalmú (zöldségfélék, főzelékek, burgonya, hüvelyesek, gombák) ételeket együnk. A harmadik ételféleség a semleges. Ide soroljuk a gabonaféléket, kivéve az élesztővel, tojással készült tésztát, az élesztővel készült kenyeret.


CsalánMárciusi táplálkozás

A kora tavaszi időszakban elsősorban a méregtelenítésre kell koncentrálni. Táplálékként szóba jöhetnek a babfélék, zeller, répával. Jó a zabnyák, a búzanyák, a rozsnyák leves is. A tálalásra kész, kihűlt levesbe vágjunk bele hagymát, fokhagymát, petrezselyem zöldjét, hagymaszárat, amiből megkaphatjuk a friss szerves sókat! Hidegebb napokon a zabkása, a zabpehely is étrendünk fontos tartozéka. Magas foszfortartalma miatt testünk fűtését is segíti. A test és az éléstár készletei általában áprilisra merülnek ki teljesen, ekkor a legfontosabbak a friss tavaszi füvek, a tyúkhúr, a germekláncfű, a csalán és a tepsiben a szobában vagy a konyhában - melioriton - termelhető, dughagymából gyorsan cserepedő hagymaszár, vizizsázsa, lóhere, lucerna. Ugyancsak jól használható az elvermelt petrezselyemgyökér már kihajtó zöldje vagy a sárgarépa friss zöldje. Minden étkezéshez fogyasszunk bőven, akkor elkerülnek a meghűléses betegségek és az influenzajárvány!

Ferencsik István

2007.03.07.