Kövess minket

Bejelentkezés

EperFerencsik István bölcs tapasztalatait, ajánlásait jó követnünk, ahhoz, testünk kiegyensúlyozottan működjön, ne betegedjen meg. A most közreadott tanácsok elsősorban az április és a májusi hónapokra vonatkoznak, a tavasz két legszebb hónapjára. A megfelelő táplálkozás mellett érdemes egy tavaszi nagytakarítást is végezni testünkön, és hosszabb-rövidebb böjtöt tartani.


 

Áprilisi táplálkozás

A hűvösebb vagy melegebb időjárás függvényében kell fogyasztani meleget termelő zabkását, zabpelyhet vagy a nagy tisztítást végző rebarbarát. A savas vért gyorsan átmossa, ha a szárát meghámozva, nyersen megesszük.

Ekkor együnk friss tehéntúrót, igyunk tavaszi első füvet legelő tehéntől vett tejet. Forralás nélkül, pótolja a téli időszak kalciumhiányát. Ha a túrót friss füvekkel keverjük, úgymint gyermekláncfűvel, csalánnal, cickafarkkal, mentával, sóskával, hagymaszárral, akkor jó, gyógyító eledelt kapunk.Sóska

Áprilisi étlapunkon a friss gyümölcs megjelenéséig marad az alma, a szárított gyümölcs (mazsola, szilva, alma, barack, stb.), a gabonafélék, a hideg napokon a diófélék is. Igen hasznos eledel a teljes kiőrlésű lisztből, élesztő nélkül sütött kenyér, őrölt, édesnemes paprikával, hagymával.

Vacsoraként adhatunk párolt hüvelyeseket vagy párolt zöldségféléket, ha nyersen nem látszik már túl üdének, kiegészítve a tavaszi zöédsalátákkal. Ha nem fogyasztunk a vacsorához kenyeret, gabonakását, akkor salátaöntetként használjuk fel a gabonanyákokat, finom, hidegen sajtolt olajjal, kevés citromlével ízesítve! Gabonanyáknak nevezzük a főtt gabonák üvegben vagy cserépedényben eltett főzővizét, melyet a gabona megpuhulása után leöntünk.

Ha kenyérre vágyunk, akkor jót tesz a köményes kenyér. A kenyér tésztájába közvetlenül sütés előtt (1 kilogrammhoz 1 evőkanálnyi) köményt teszünk, és azzal összegyúrva sütjük meg.


RetekMájusi táplálkozás

Ha melegebb az időjárás, megjelennek a bogyós gyümölcsök, a földieper, a szamóca. Tulajdonképpen, elegendő ekkor még néhány szem. Később az érettebb gyümölcsből (eper, egres, málna), ahogy megjelenik, már többet ehetünk. Gyümölcsöt sohasem szabad cukorral édesíteni, mert megerjed, bél- és gyomorbajokat okoz. Lehetőleg csak a teljesen éretteket együk meg. A bogyós gyümölcsöket sohase mossuk meg, ha nem elég tiszták, szita fölött öblítsük le! A saláták közül a friss retek tisztítja a májat. A nyersen elfogyasztott spárga a vesét és a hólyagot teszi rendbe. A teljes búzakenyér, retekkel, salátával már egy kis vajat is el tud viselni, ha nem sózzuk sem a kenyeret, sem a vajat.

Ferencsik István

Megjelent: Vegetáriánus Hírlevél (az Egészség-vár Alapaítvány hírlevele) 8. szám, 1996. május

2007.05.10.