Kövess minket

Bejelentkezés

Ovo-lakto vegetáriánus saláta receptek.

Hozzávalók:
a salátabárhoz személyenként
35 dkg zöldség ami lehet mindenféle leveles saláta (fejes-, endívia-, jég-, radicchio stb.)
karalábé, sárgarépa, paradicsom, paprika, kígyóuborka, cukkini, retek, póré-, vagy újhagyma
aki eheti és szereti személyenként 1-2 főtt tojás

az öntetekhez (4 személyre)

rokfortos öntet:
1 kiskanál ételízesítő por
5 dkg rokfort vagy márvány sajt
10 dkg majonéz,
2 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál mustár
1 dl száraz fehérbor
1-1 késhegynyi őrölt fekete bors és reszelt szerecsendió,

ezersziget öntet:
2 közepes ecetes uborka,
1 kisebb vöröshagyma fele,
10 dkg majonéz,
3 evőkanál ketchup,(de marinált paprika is jó)
2 evőkanál tejszín,
1 citrom leve,
1 evőkanál ecetes torma,
1 kiskanál cukor,
késhegynyi pirospaprika,
1dl száraz fehérbor.

finomfű öntet:
1 evőkanál cukor,
1 kiskanál ételízesítő por
1-1 csokor petrezselyem és kapor,
fél csokor metélőhagyma,
fél-fél csokor rozmaring, bazsalikom meg tárkony (szárított is lehet).
1 evőkanál mustár
késhegynyi őrölt fekete bors
2 evőkanál vörösborecet, vagy málnaecet,
0,5 dl oliva-, vagy kukoricacsiraolaj.

Garibaldi öntet:
15 dkg majonéz,
1 evőkanál mustár,
2 evőkanál borecet,
1 evőkanál kapribogyó,
3 gerezd fokhagyma,
késhegynyi Cayenne bors,
fél csokor metélőhagyma,só

Escoffier öntet:
15 dkg majonéz,
5 dkg áfonyalekvár,
1 evőkanál mustár,
néhány csepp Tabasco-mártás,
1-1 narancs meg citrom leve,
1-1 késhegynyi édes pirospaprika és só.

oroszos öntet:
5 dkg főtt cékla,
(savanyúságnak eltett is jó)
1 főtt tojás,
2 db csemege uborka,
3 dkg marinált paprika,
1 kisebb vöröshagyma fele,
2 dl joghurt,
fél evőkanál mustár,
fél citrom leve,
1-1 csipetnyi só és őrölt bors,
késhegynyi Cayenne bors.

elkészítési idő: 60 perc

Elkészítés:
Először az önteteket készítjük el, hogy az ízük összeérjen addig amíg a salátabárhoz valókat összevágjuk.

A rokfortos öntethez az ételízesítő port 1 deci vízben 2 percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk, közben a sajtot megreszeljük. Utána mindezeket összekeverjük a zúzott fokhagymával és a mustárral ízesítjük. A fehérborral hígítjuk, végül a borssal és a szerecsendióval fűszerezzük.

Az ezersziget öntethez az uborkát apró kockákra a megtisztított vöröshagymát pedig finomra vágjuk, és mindkettőt a majonézbe keverjük. A ketchupot hozzáadjuk, az ízét tejszínnel lágyítjuk, majd a citromlével, a tormával meg a cukorral pikánsra ízesítjük. Végül pirospaprikával fűszerezzük és borral mártás sűrűségűre hígítjuk.

A finomfű öntethez 2 deci vizet a cukorral meg az ételízesítő porral 2 percig forralunk, majd a tűzről lehúzva megvárjuk amíg kihűl. Közben az összes zöldfűszert megmossuk, a leveleket a szárról lecsipkedjük, finomra vágjuk és az ízesített vízbe szórjuk. A mustárt meg a borsot az ecettel simára keverjük, csöppenként az olajat is beledolgozzuk, végül a "finomfüves" lével összekeverjük.

A Garibaldi öntethez a majonézt a mustárral meg a borecettel simára keverjük és a kapribogyót hozzáadjuk. Zúzott fokhagymával ízesítjük, Cayenne borssal meg apróra vágott metélőhagymával fűszerezzük, megsózzuk. Ha a kapribogyó nagyobb, összevághatjuk.

Az Escoffier öntethez a majonézt meg a lekvárt összekeverjük. Utána a mustárral, a Tabasco mártással és a narancs és a citrom kipréselt levével ízesítjük. Végül pirospaprikával fűszerezzük és megsózzuk.

Az oroszos öntethez a céklát, a főtt tojást, az uborkát meg a marinált paprikát apró kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát finomra aprítjuk. Mindezeket joghurtba keverjük, a mustárral meg a citromlével ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, végül a Cayenne borssal fűszerezzük.

A salátabárhoz való összes zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. Utána a salátaféléket leveleire tépkedjük, megszikkasztjuk. A többi zöldséget karikára, vékony csíkokra vagy cikkekre és szépen mutatósan tálra, tálakra rakjuk. A salátabár lényege, hogy a hozzávalókból mindenki maga állíthassa össze a salátáját amit bármelyik (akár többféle) öntettel is kipróbálhat.

Jó tanács: Az önteteket letakarva akár 2-3 napig is eltarthatjuk hűtőgépben.
A salátabár választékát szinte bármivel, pl. vékony csíkokra vágott sajttal is bővíthetjük.