Kövess minket

Bejelentkezés

Torna óraavagy Mit kell tegyek a különböző betegségek megelőzése érdekében?

Nap, mint nap hallhatjuk ezeket a kérdéseket, s látjuk a töprengő arcokat. X temetésén a fiatal temetkezési szónok elmondja: mostanában „csak 40-50-év közöttieket temetnek” – mondván fiatalokat…  Miért? S ezután még jobban elgondolkodnak az emberek: mit teszek rosszul, mit kellene másképpen tennem az életemben, hogyan változtassak életmódomon, étkezési szokásaimon? Segít-e egészségesnek maradni a hagyományos magyar konyha?

Feketéné Bokor KataBokor Katát sokan ismerhetik, szeretik. A súlyos csont-tbc betegségből természetes gyógymódok segítségével felépülő szerző ma természetgyógyász-tanácsadóként, fitoterapeutaként dolgozik és nyújt lelki-fizikai támaszt a hozzá forduló betegeknek. Saját gyógyulását vegetáriánus életmódjának köszönhette. Ha valaki, akkor ő tudja, hogy milyen értéke van az egészségnek.

Öröm futott át lelkemen, mikor leírtam cím mondatot. Mi az előnye a vegetáriánus életmódnak? Nekem az életem, igen, az, hogy élek. Élek, tudok járni, sőt írni, beszélni is! 1968. szeptember 4-én a hévízi Állami Kórház főorvosa ezt mondta nekem: „Köszönje meg a szüleinek, hogy vegetáriánusok voltak. Én nem ismerek olyan embert, aki a háború idején csont-tbc betegségben szenvedett, és ma él. Akkor mind meghaltak. Az Ön vére olyan egészséges és tiszta volt, hogy kidolgozta ezt a szörnyű betegséget.”

GabonákUgye szeretnénk mindig fiatalos lendülettel és boldogan élni életünket, nem félve attól, hogy egyszer csak valami kiismerhetetlen és sötét betegség dönt le a lábunkról bennünket? Többet tudhatunk ma, már és többet tehetünk ezért...

CsíraEgyre hosszabbak az éjszakák és a nap egyre kevesebbet kényeztet minket sugárzó fényével. Ebben a kora őszi időszakban még tudunk a piacon friss zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni, azért jó, ha már most előre gondolván a szűkösebb téli időszakra új vitaminforrások fele kutakodunk. A primőr árukat felejtsük el,  vitamintartalmukról kár lenne beszélnünk, szinte nincs is miről. Velük kapcsolatban sokkal inkább aggasztó az a tény, hogy a mesterséges fény és műtrágya táplálta őket, a beléjük került vegyszerek pedig testünket sem kímélik. Nos, mit tehetünk akkor, ha mégis igazi, "mű anyagtól" mentes vitaminforrás után sóvárgunk majd?

AllergiásAz allergiabetegség egy olyan jelzése szervezetünknek, egy olyan túlérzékenységi reakció, amit legtöbbször mi magunk idézünk elő táplálkozási és életmódbeli visszaéléseinkkel, helytelenségeinkkel. A korrekt és tisztességes tájékozódás azt kívánja, hogy a legfontosabb és legelfogadottabb allergiát kiváltó élelmiszereket megismerjük, és így tudatosan táplálkozhatunk gyógyulásunk érdekében.

AllergiaNapjainkban nagyon sok úgynevezett allergiás megbetegedéssel találkozunk, hallhatunk tej-, tojás-, és állati fehérje-allergiáról. De közismert néhány túlérzékenység-betegség például a lisztérzékenység is. Olyan sok mindenre lehetünk már allergiásak, hogy nehezebb feladat megtalálni a nem allergizáló külső és belső tényezőket.

VérnyomásmérésAvagy, miért vagyunk egyre betegebbek?

Az utóbbi időben az úgynevezett nem fertőző, civilizációs berendezkedéssel összefüggő megbetegedések terjedtek el a fejlett és fejlődő országokban. A korábbi fertőző, járványszerűen előforduló betegségek napjainkra visszaszorultak az orvostudomány rendkívüli fejlődése következtében.

 

ÉdességekNemcsak az étrendünk befolyásolja szervezetünk folyamatait, hanem az étkezési szokásaink is, tehát az a mód, ahogyan a táplálékot elfogyasztjuk, magunkhoz vesszük. Itt kell tehát szólni a nassolásról is, amely szervesen kapcsolódik az egészségvédelem témaköréhez. A nassolás tulajdonképpen nem más, mint a megszokott főétkezések közötti rendszertelen táplálkozás. Az ilyenkor megevett élelem mennyisége általában kisebb, és összetételében is más a főfogásokhoz viszonyítva. Legtöbbször édességeket, cukrászati süteményeket, cukros pékárukat és különböző üdítőitalokat fogyasztunk ilyenkor, amely még tovább rontja a rendszertelenség miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő szervezetet.

 

Az LDL koleszterin sematikus képeAz elmúlt években egyre ellentmondásosabb hírek láttak napvilágot a koleszterin és koleszterintartalmú élelmiszerek élettani hatásaival kapcsolatban. A modern társadalmi berendezkedéssel párhuzamosan szaporodni kezdett a szív- és érrendszeri betegek száma és lázas kutatás indult el az ok-okozati összefüggések mielőbbi tisztázása érdekében. A kísérletek rámutattak, hogy az érelmeszesedési folyamatokban egy zsírszerű anyag, a koleszterin játszik nagy szerepet, így hamarosan kampányok és programok indultak el a koleszterin bevitel csökkentése érdekében.

 

 Élelmiszeripar: értünk vagy belőlünk?

Ipari méretben2006. szeptember 5-én egy régi hagyomány indult útjára a Zöld-Kék Teaházban. Az Egészség-vár Alapítvány a korábbi Vegetáriánus Klub helyett ezentúl havonta Interaktív egészségvédő klub néven szervez programokat, amelyre elsősorban az egészséges életmód iránt érdeklődők jelentkezését várják.

Első meghívott vendégünk Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök volt, aki az „Élelmiszer ipar: értünk él vagy belőlünk, avagy: Hazug és nem hazug ételek” címmel tartott előadást. Vélhetően a hallgatóság többségében már az előadás előtt is sejlett a címben megfogalmazott kérdésre a válasz, de akiben nem, annak is egyértelművé vált a klubest végére.

Lássuk milyen érdekességeket tudhattunk meg a találkozó során!