Életmód
Vegetáriánus
Kövess minket
Alapítvány
Bejelentkezés
Vegetáriánus Fesztivál előadásai
2016, Bokor Kata
2015, Lugosi Dóra: Hogyan váljunk nyers-evővé?
2015, Lugosi Dóra: Hogyan váljunk nyers-evővé?
2015, Nagy Szaffina és Nagy Károly: Izomépítés vegán módra
2015, Varga Sándor: A tenger vega gyümölcsei - az algák
2015, Lénárt Gitta: Enzimtáplálkozás nyers ételekkel
2015, Lehel Csaba: A Mennyország vegán kulcsa
2015, Sebestyén Szilvia: Miért fontos az egészséges, jól működő emésztőrendszer?
2015, Ollé Sándor: A gabonák szerepe táplálkozásunkban
2015, Kálmán Renáta: Holisztikus egészségmegőrzés
2015, Dr. Tamasi József: Vegán széklet, predán széklet - korai tünetek
Csalóka csalétkek 4.
A csokoládé hátrányai
A gyártási folyamat áttekintése és az előnyös hatások után essék szó a kakaó és a csokoládé előnytelen hatásairól. Mindenek előtt a csokoládé kalóriatartalmát érdemes megemlíteni. A legtöbb csokoládé energiatartalma 570-630 kcal között van (100 grammra vonatkoztatva), amely egy átlagos napi energiaigény 25-30 %-át teszi ki. Különösen hangsúlyos e tény egy olyan országban, mint hazánk, ahol a lakosság mintegy 60 %-a túlsúlyos. A tömeges méretekben előforduló elhízásért részben az édességek, ezen belül is a csokoládéalapú termékek felelősek. (A cukor, a kakaóvaj és a tejpor rendelkezik nagy energia értékkel.)
Csalóka csalétkek 3.
A csokoládé…
A közelmúltban több kutató hírt adott arról, hogy a csokoládé előnyös hatású és joggal kaphat helyet az egészségvédő étrendben. Egy ideig úgy tűnt, csak valami tréfáról lehet szó, de újabban neves külföldi és hazai szakemberek és szakmai fórumok is hasonlóképpen foglaltak állást. Az események olyan sebességgel peregtek, hogy mire az életmódkutatók és addiktológusok (függőségekkel foglalkozó szakemberek) felocsúdtak, szinte mindenki „gyógyító csokoládéról” beszél.
Az E-számok labirintusában
Az elmúlt hónapokban egyre többet hallani az E-számok, vagyis élelmiszer-adalékanyagok káros hatásairól. Egyesek számos ételadalékot összefüggésbe hoznak a hólyagrákkal, agytumorral, asztmával vagy allergiával, mások ártalmatlannak tartják e vegyületeket. E kaotikus állapot nemcsak hazánkban, hanem az EU tagállamaiban is felfedezhető, hiszen még az Unióban sincs egységes álláspont az E-számokat illetően.
Csalóka csalétkek 1.
A csokoládé
Az elmúlt hónapokban számos cikk jelent meg, amelyek a kakaó és csokoládé előnyös hatásairól számoltak be. Több neves táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember és külföldi szakmai lap is állásfoglalásokat tett, méltatva az előbbiek pozitívumait. A leírásokat tanulmányozva úgy tűnik, a táplálkozáskutatók teljes fordulatot vettek a csokoládéval kapcsolatos korábbi véleményekhez képest és határozottan kiállnak annak egészségjavító tulajdonságai mellett. A modern tudomány tehát „legalizálta” a csokoládéfogyasztást.