Kövess minket

Bejelentkezés

Az Egészség-vár alapítvány köszönettel fogadta az Expodom Kft. felajánlását, egy gyorsan összecsukható sátrat, mellyel a következő rendezvényünkön találkozhatnak látogatóink. A gyorsan összecsukható pavilonnak köszönhetően a váratlan időjárási tényezők nem gátolják majd rendezvényeink lebonyolítását.

Hálásan köszönjük a rendezvénysátrat az Expodom Kft.-nek.

 

Feketéné Bokor Katalin - SM-es betegeim szépen gyógyulnak! Tégy magadért, Te is gyógyulhatsz!

Lassan 30 éves tapasztalatom, hogy a súlyos diagnózist halló beteg, szinte lelkileg összeroppan, - át sem gondolja, hogy - mivel ez a betegség nála alakult ki, először is neki kell tennie magáért. Mi az SM? Az SM a központi idegrendszer fehérállományának krónikus megbetegedése. A nők kétszer gyakrabban érintettek, mint a férfiak. Ezen rövid mondatok rá világítanak arra, hogy valami probléma van, értelmi, lelki életünkkel, és fizikai szerveinknél. Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy vérünk azon ételekből képződik, amit elfogyasztunk. Tehát idegerősítő, vagy rombolók- e táplálékaink, fektetünk-e arra hangsúlyt, hogy értelmi világunkba is mit engedünk be... s igyekszünk-e lelki békénk megtalálásához. Különböző fürdők segítségével tudjuk segíteni lelassult vérkeringésünket, s különböző pakolásokkal, kezelésekkel pedig a beteg, lelassult idegsejtjeinket fogjuk megmozgatni... A döntés mindig rajtunk áll, teszünk -e magunkért. Semmiféle csodabogyóim, dolgaim nincsenek, nem árulok semmit sem, de azok, akik megfogadják úgy értelmileg, lelkileg, fizikailag, táplálkozásilag is tanácsaimat, a jó Isten segítségével szépen gyógyulnak. Csak tanácsadó vagyok, nem gyógyító, a gyógyítást a jó Isten fogja elvégezni."

bokorkatalin.hu youtube.com/bokorkatalin

Pesto család: éltető és gyógyító erő a hét minden napjára

Név

Adalék

Dísz

Barackmag Pesto                     

Sárgabarackmag olaj             

Lilakáposzta csíra

Fenyő- és szőlőmag Pesto        

Szőlőmagolaj   

Szőlő-vitorla és kacs

Kendermag Pesto                      

Kendermag olaj                     

Torma-sajt

Kesu Pesto                               

Ligetszépe olaj                      

Japán metélőhagyma virág

Mandula Pesto                          

Mandula  olaj                         

Bébi répa

Mák Pesto                                

Mák olaj                                

Hagyma csíra

Napra Pesto                              

Fokhagymás Napraforgó olaj   

Napraforgó csíra

Tökmag Pesto                           

Tökmag olaj                           

Zsázsa csíra


Recept:

25 dkg olajos mag vagy dióféle őrölve,
25 dkg friss bazsalikom száráról lefosztott levél aprítva
12 gerezd fokhagyma aprítva és zúzva
2 dl hidegen sajtolt olaj hozzákeverve
1 késhegynyi tengeri só
Az egészet botmixerrel eldolgozzzuk.
Tálalás:
Teljes kiőrlésű kenyér szeletkékre kenve a fenti díszekkel.

XIX. VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁL 2015

EGYÉNI

KONZULTÁCIÓK SZAKEMBEREK és IDŐSÁVOK SZERINT

AUGUSZTUS 29.
SZOMBAT VASÁRNAP

AUGUSZTUS 30.

DÉLELŐTT 10-14 óráig

BOGDÁN Britta

(10-14 óráig)

Dr. GREMSPERGER László (10-14 óráig)

DUNAVECZKI Anikó

(10-14 óráig)

TÓTH Dániel

(10-14 óráig)

NAGY Erzsébet

(10-14 óráig)

PÁPAI Ildikó

(10-12 óráig)

SZÁSZ Éva

(10-14 óráig)

DÉLELŐTT 10-14 óráig

BENKÓ Erzsébet

(10-12 óráig)

BOGDÁN Britta

(10-14 óráig)

DUDÁS Mária

(10-14 óráig)

KOVÁCS Gábor

(10-13 óráig)

PÁLVÖLGYI Krisztina

(10-14 óráig)

PÁPAI Ildikó

(10-13 óráig)

SEBESTYÉN Attila

(10-14 óráig)

NAPSZIKRA

DÉLUTÁN 14-18 óráig

BENKÓ Erzsébet

(14-18 óráig)

BOGDÁN Britta

(14-18 óráig)

TAKÓ CSILLA

(14-18 óráig)

LÁZÁR Gergely

(14-18 óráig)

PÁLVÖLGYI Krisztina

(15-18 óráig)

PÁPAI Ildikó

(14-18 óráig)

Dr. Kovács Imola (10-14 óráig)

DÉLUTÁN 14-18 óráig

BOGDÁN Britta

(15-18 óráig)

BENDE Katalin

(14-18 óráig) DUNAVECZKI Anikó (14-18 óráig) LÁZÁR Gergely (14-18 óráig) NAGY Erzsébet (14-18 óráig) PÁPAI Ildikó (14-18 óráig) SZÁSZ Éva (14-18 óráig)

WORKSHOP / ELŐADÁS - CSOPORTSZOBA 1. (fsz.42-es terem)

AUG. 29. SZOMBAT

MŰHELYVEZETŐ / ELŐADÓ

AUG. 30. VASÁRNAP

MŰHELYVEZETŐ / ELŐADÓ

13-15 óráig

MŰHELY 2 órában

KOVÁCS Gábor

pszichológus

„ERŐSZAKMENTES KOMMUNIKÁCIÓ”

13-14 óráig

ELŐADÁS 1 órában

SZÁSZ Éva

irodalomterapeuta

„IRODALOMTERÁPIA”

15-16 óráig

ELŐADÁS 1 órában

DUDÁS Mária

asztrológus

GYERMEK- ASZTROLÓGIA”

14-15 óráig

ELŐADÁS 1 órában

BOGDÁN Britta

pszichológus

„TRANSZPERSZONÁLIS PSZICHOLÓGIA”

NAPSZIKRA

WORKSHOP / ELŐADÁS - CSOPORTSZOBA 2. (fsz.43-as terem)

AUG. 29. SZOMBAT

ELŐADÓ műhelyvezető

AUG. 30. VASÁRNAP

ELŐADÓ műhelyvezető

12 - 14 óráig

MŰHELY 2 órában

BENKÓ Erzsébet

grafológus

"KREATIVITÁS AZ ÍRÁS TÜKRÉBEN"

12 - 14 óráig

MŰHELY 2 órában

DUNAVECZKI Anikó

terapeuta

STÍLUS- KOMMUNIKÁCIÓ”

14 - 15 óráig

ELŐADÁS 1 órában

PÁLVÖLGYI Krisztina

parapszichológus

„A MAGZATI LÉT TRAUMÁI”

15- 16 óráig

ELŐADÁS 1 órában

SEBESTYÉN Attila

asztrológus

„TÉGY A GYÓGYULÁSODÉRT”

16-17 óráig

MŰHELY 1 órában

LÁZÁR Gergely

pszichológus, párkapcsolati- és szexológus tanácsadó „PÁRKAPCSOLATI HIEDELMEK”

A Napszikra Stúdió tanácsadóinak részletes programjai megtalálhatók honlapunkon is az alábbi linken: http://www.napszikra.hu/akt/napszikra/vegetarianus-fesztival-2015

-------------------------------------------------------------------------------------------------

SZEMÉLYES konzultációra felkereshető SZAKEMBER

A TANÁCSADÓ ELSŐDLEGES TÉMAKÖRE, SZAKTERÜLETE

IDŐPONT, amikor egyénileg KONZULTÁL

CSOPORT- FOGLALKOZÁSA MŰHELY vagy KISELŐADÁS, amit tart...

BENDE KATALIN

Pszichológus

(külsős munkatárs)

- családi, kapcsolati gondok
-
veszteségek feldolgozása
- önismeret fejlesztése - szorongás- és stressz- kezelés
(pl. relaxáció, meditáció)

Vasárnap DU.

(nem tart csoportfoglalkozást)

BENKÓ ERZSÉBET

Grafológus Személyiségelemző mentálhigienikus, Relaxációs tréner

- grafológiai elemzés - önismereti elemzés

Szombat DE. 10-12-ig

Szombat DU. 14-18-ig

CSOPORTJA:

08.29. SZOMBAT 12:00 – 13:50 óráig

"KREATIVITÁS AZ ÍRÁS TÜKRÉBEN" (műhelyfoglalkozás)

BOGDÁN BRITTA

Transzperszonális szemléletű pszichológus és coach

- pszichológiai konzultáció

- LIFE-coaching

Szombat DE. Szombat DU.

Vasárnap DE. 10-14-ig Vasárnap DU. 05-08-ig

CSOPORTJA:

08.30. VASÁRNAP 14:00 - 15:00 óráig

"TRANSZPERSZONÁLIS PSZICHOLÓGIA" (előadás)

DUDÁS MÁRIA

Gyermekasztrológus Nőiség-ébresztő tréner

- gyermek- személyiségelemzés - nőiség-ébresztő tanácsadás
- "TUDATOS SZÜLŐ" konzultáció

Szombat DE.

CSOPORTJA:

08.29. SZOMBAT 15:00 - 16:00 óráig

"GYERMEK- ASZTROLÓGIA" (előadás)

DUNAVECZKI ANIKÓ

Speciális metafizikai tanácsadó Parapszichológus Transzperszonális

pszichológus

(külsős munkatárs)

- betegségek háttere, ok- okozati összefüggések - következmények
- önismeret, személyiségfejlesztés
- képességek felismerése, útmutatás szakmai, kapcsolati téren

Vasárnap DE. 10-12-ig

Vasárnap DU. 14-18-ig

CSOPORTJA:

08.30.VASÁRNAP 12:00-13:50 óráig

"STÍLUSKOMMUNIKÁCIÓ"

„A tartalomért nem kérünk elnézést, a stílusért igen.” Miről árulkodik mindennapi kommunikációnk? (műhelyfoglalkozás)

GREMSPERGER László

Addiktológiai konzultáns (külsős munkatárs)

- szenvedélybetegek és

hozzátartozóik számára tanácsadás (táplálkozás-, alkohol-, társ-, drog-, játék-, vásárlásfüggés...

Vasárnap DE.

(nem tart csoportfoglalkozást)

KOVÁCS Gábor

Pszichológus

- családi- és párkapcsolati területek,gondok, konfliktusok problémák

- erőszakmentes kommunikáció

Szombat DU. 16-18-ig

CSOPORTJA:

08.29. SZOMBAT 13:00 - 15:50 óráig

"ERŐSZAKMENTES KOMMUNIKÁCIÓ" (műhelyfoglalkozás)

Dr. KOVÁCS Imola

Kineziológus "asztrokinez" Magzatkori stresszoldó

- asztrológiai elemzés

- magzatkori stresszoldás

Szombat DU.

(nem tart csoportfoglalkozást

LÁZÁR GERGELY

Önismereti- és párkapcsolati tréner Szexológus tanácsadó Pszichológus NLP mester

- párkapcsolati és szexuális tanácsadás

- személyiségfejlesztés

Szombat DU. 14-16-ig 17-18-ig

Vasárnap DU.

CSOPORTJA:

08.29. SZOMBAT 16:00 - 17:00 óráig

"PÁRKAPCSOLATI HIEDELMEK" (műhelyfoglalkozás)

NAGY ERZSÉBET

Életmód-tanácsadó

(külsős munkatárs) ALAKFORMÁLÓ-klub

- egyéni, műszeres állapotfelmérés a test víz, zsír, izomtömeg állapotáról, a japán TANITA rendszerrel

Vasárnap DE. Vasárnap DU.

(nem tart csoportfoglalkozást)

PÁLVÖLGYI KRISZTINA

Transzperszonális pszichológus Parapszichológus Reinkarnációs terapeuta

- önismeret a megelőző életek tükrében
- karmikus kapcsolataink
-
a vállalt sorsfeladat
- a fogantatás, a méhen belüli élet, a születés és a gyermekkor traumái

Szombat DE. 10-14-ig

Szombat DU. 15-18-ig

CSOPORTJA:

08.29. SZOMBAT 14:00 - 15:00 óráig

MAGZATKORI TRAUMÁK (előadás)

PÁPAI ILDIKÓ

Művészetterapeuta Önismereti szimbólumelemző

Szín- és stílustanácsadó

- önismereti szimbólumelemzés
- önkép-testképelemzés - harmóniafejlesztés
- kommunikációfejlesztés - stílus- és színtanácsadás
- betegségek lelki okainak elemzése
- tudatos életvezetés

Szombat DE. 10-13-ig Szombat DU. 15-16-ig 17-18-ig

Vasárnap DE. 10-12-ig Vasárnap DU. 15-18-ig

(nem tart csoportfoglalkozást)

SEBESTYÉN ATTILA

- egyéni asztrológia prognózis
- a testi tünetek lelki hátterének elemzése - A Symbolon kártyarendszer önismereti elemzése

Szombat DE. .

CSOPORTJA:

08.29. SZOMBAT 14:00-15:00 óráig

„TÉGY A GYÓGYULÁSODÉRT!” (előadás)

Asztrológus Életvezetési tanácsadó Spirituális mentor

TAKÓ CSILLA

Metafizikai terapeuta Speciális tanácsadó

- életvezetési tanácsadás életútelemzés
- betegségek, traumák, konfliktusok valós okainak feltárása, oldása
- energetikai kezelés,stressz-oldás

Szombat DU.

(nem tart csoportfoglalkozást)

TÓTH DÁNIEL

Pszichológus PC-játék szakértő

- önismereti segítő beszélgetés

- PC-játékok, számítógépes játékfüggőségek konzultációja, hozzátartozókkal is

Vasárnap DE.

(nem tart csoportfoglalkozást)

SZÁSZ ÉVA

Irodalom-terapeuta

(külsős munkatárs)

- önismereti elemzés - női önértékelés
- munka-karrier, kompetencia elemzés

Vasárnap DE. 10-13-ig

Vasárnap DU. 14-18-ig

CSOPORTJA:

08.30. VASÁRNAP 13:00-14:00 óráig

"IRODALOMTERÁPIA"

(előadás)


Főétel
Rántott sajt másképpen, avagy hogy legyen belőle elegáns éttermi fogás

Az bő olajban kisütött, úgymond éttermekben „általános vegetáriánus fogásként kezelt”: rántott camembert gyümölcs szósszal és főtt rizzsel, nem biztos, hogy a legegészségesebb étel. Ezért megpróbáltam egy picit átértelmezni. Így került bele a cukros gyümölcsszósz helyett friss, nyers gyümölcs, valamint ropogós rizsostyalap a panír helyett, hogy a lakto vegetáriánusok is fogyaszthassák a tojás kihagyásával.

Rántott sajt másképpen

Hozzávalók:
Rizsostya ropogóshoz:

- 200 g főtt barna- vagy jázminrizs (sós vízben kifőzve)
- 15 g semleges ízű olívaolaj
- csipet cukor
- 2,5 púpos evőkanál barna rizsliszt
- ½ dl rizstej

Grillezett camemberthez:

- 360 g camembert sajt
- 3 evőkanál olívaolaj

Karamellizált barackhoz:

- 5 barack
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2,5 evőkanál barna nádcukor
- 3/4 dl víz

Bazsalikom tejszín és habhoz:

- 2 dl rizstejszín
- 2 dl rizstej
- 2 dl víz
- 2 csokor friss bazsalikom

Dió csíkhoz:

- 50 g dió
- 30 ml dió vagy olívaolaj
- ½ evőkanál tokaji aszú
- Só

Díszítéshez:

- bazsalikom


Elkészítés:

1. A rizslaphoz az összes hozzávalót összeturmixoljuk. Ostyasütő gépben 1,5 evőkanalanként kisütjük. Még melegen formázzuk. És hagyjuk kihűlni! Ekkor ropogósra szilárdul.
2. A sajtot apró kockákra vágjuk, és a felforrósított olívaolajon egy pillanat alatt megpirítjuk, és már vesszük is ki.
3. A meghámozott barackot szintén akkora kockákra vágjuk, mint a sajtot. Az olívaolajon megkaramellizáljuk a cukrot. Hozzáöntjük a forró vizet, és beleforgatjuk a barack kockákat. Sütőpapíron borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
4. Az összes hozzávalót egy lábasban alacsony hőfokon addig forraljuk, amíg felére nem redukálódik. A bazsalikomokat kivesszük. Ez után turmixgépben habosítjuk.
5. A diót turmixgépben megdaráljuk, majd a többi hozzávalót is hozzáturmixoljuk.
6. Összeállítás: rizsostyába tesszük a sajt és barack kockákat, majd bazsalikommal és diókrémmel díszítjük. Külön tálkában kínáljuk a bazsalikomtejszínt és habot.


Desszert
Rántott sajt panna cottának?

Miért ne készülhetne a rántott sajt elemeiből desszert is? Ugyanazok a hozzávalók, mégis édesség született belőle! Ráadásul egy friss gyümölcsökkel teli panna cotta, amit lakto vegetáriánusok is fogyaszthatnak. Zselatin helyett agar-agar került bele, amiből a főtt rizs miatt még kevesebb is elég, mint azt általánosan megszoktuk.

Rántott sajt panna cotta

Hozzávalók:
Camembertes panna cottához:

- 100 g főtt jázminrizs (színe miatt jobb a fehér, de barnából is lehet)
- 3 dl rizstejszín
- 70 g camembert (penészkérges széle levágva)
- 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
- 30 g nyírfacukor
- ½ teáskanál agar-agar

Friss baracklekvárhoz:

- 175 g barack
- 15 g barna nádcukor
- 1/2 evőkanál tokaji aszú

Díszítéshez:

- bazsalikom
- gyümölcsök ízlés szerint


Elkészítés:

7. A tejszínt addig melegítjük, a többi hozzávalóval, amíg a cukor és a sajt feloldódik.
8. A lekvárhoz összefőzzük a hozzávalókat (3-5 percig).
9. Egy átlátszó pohárba/edénybe rakjuk a lekvár negyedét, hagyjuk kihűlni. A még meleg sajtos tejszín negyedét a lekvárra töltjük óvatosan, hogy fel ne keveredjen. Így járunk el a többi adaggal is. Szilárdulásig hűtőbe rakjuk. Kivéve apróra vágott bazsalikommal és gyümölcsökkel díszítjük.

A XVIII. Vegetáriánus Fesztiválra meghirdetett főzőversenyre sok fantasztikus recept érkezett, a rendezvényre pedig csodálatos és nagyon finom, egészséges ételeket hoztak a résztvevők. A zsűri tagjai (Dóka Róbert (a VegaFOOD ügyvezetője), Jakus Orsolya (a fesztivált szervező Egészség-vár Alapítvány elnöke), Ludassy Katalin (Bioverzum Kft.), Lakatos Gyula Civil Rádió a Kanál forradalma c. műsor vezető szerkesztője, Nagy Zita (gasztroblogger), Joós Tamás igazgató Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ), akit persze sokan irigyeltek, valjuk be joggal, amiért az össze ételt végigkóstolhatta, amikor azonban mikor dönteni kellett, annál nehezebb dolga volt.
Nagyon köszönjük minden résztvevőnek a munkáját, és gratulálunk!
Akik hozzájárultak, azoknak a receptjeit is megadjuk, sok sikert az ételek elkészítéséhez, jó étvágyat hozzá!

Én zöldséges- kölesegytálat készítettem,tálaltam hozzá rántott padlizsánt és karfiolmajonézt.
A köles egytál nagyon egyszerű: vízen olajon megpároltan a hagymát amire rátettem az apróra vágott zöldségeket/jelen esetben sárga és fehérrépa,zeller és áztatott lencse volt/.
Ehhez kevés forró vizet adtam még és fedő alatt közel puhára pároltam,majd az átmosott kölest is hozzá tettem és 2,5-3 szoros forró vízzel felengedtem és tovább főztem.Tettem még hozzá lestyánt csak az idén kiégett és keveset találtam a kertbe és szezámsót.
Azért használok forró vizet mert ez meggyorsítja a főzés folyamatát.
A padlizsánt előző este felvágtam,besóztam,fokhagymáztam és még fehér borsot is szórtam rá.Másnap a karikákat beforgattam lisztbe és utána víz és sárgaborsólisztből készítettem palacsinta tészta jellegű masszát amibe belemártva tettem a forró kókuszolajba.Pár perc alatt kisült,törlő papírra tettem,hogy felesleges zsiradékot felfogja.
A karfiol majonéz:közepes karfiol felét és egy krumplit felaprítottam és sós vízbe tettem fel főzni.Amikor megfőtt a levéből leöntöttem,mert nem voltam biztos,hogy szükség lesz rá és turmix gépbe tettem kb. 10 dkg-nyi kesudióval együtt .Mixelés közben tettem még hozzá fél citrom levét és kevés nádcukrot/lehet méz is vagy más édesítő szer/

- Szusitál ( fekete rizsből készíteném a tekercseket különböző növények kombinációival (pl: avokádó és padlizsán, barack és petrezselyemgyökér, stb.)

- Citrusos galette

Szeretettel várunk október 27-28.-án a Sziddhárta Közösségi Házban megrendezendő TANTRA FESZTIVÁLRA, ahol hazai és külföldi jeles szakemberek tartanak előadásokat és workshop-okat a szerelem, a szexualitás, a párkapcsolatok, az erotika, a spiritualitás és a tudomány izgalmas témaköreiben.
Megismerhetjük a lehetőségek széles körét, különös tekintettel a tudomány, a szellemiség, az egészségmegőrzés, az önfejlesztés, a szexualitás, a művészet minden olyan gyakorlatban használható eszközeire, ami az önmegvalósuláshoz segíthet.
A Tantra fesztivál betekintést enged a tantra világába bárki számára, akit érdekelnek az Élet rejtelmei. Létrejöhetnek izgalmas találkozások tantra oktatókkal, szexológusokkal, párkapcsolati szakértőkkel, masszőrökkel. Lesz kontakt tánc, páros jóga, masszázs. Az előadásokon kívül lehetőség van beszélgetni az előadókkal, a pihenő szigeten lehet nyugodt légkörben filmet nézni, beszélgetni, új emberekkel találkozni valamint egy különleges helyszínen meditálni a tantra istennőivel.

Az előadók, akik bevezetnek a bennünk és körülöttünk létező energiák rejtélyes világába: ADVAITANANDA és ADINA STOIAN tantrikus beavatók, ANAND, BIANCA MALYARCIUC tantrika, EGELY GYÖRGY, FISCHER SZ. LÁSZLÓ, PIRNER ALMA, SOLYMÁRI GYÖRGY, SZ. MIKUS EDIT.

Workshop-ok, előadások, valamint programok kifejezetten nők, illetve férfiak számára. Külföldi és hazai szakemberek konferenciái a szerelem, a szexualitás, a párkapcsolatok, az érzékiség, a szellemiség és a tudomány témaköreiben.

Résztvevők: Kőrösi Csoma Jóga Egyesület; Bartha Zoltán asztrológus; Bálint Gyöngyi, Csibi István, Ferenci Gabriella, Tantra Templom, Varsányi Edit

Kontakt tánc, tantra masszázs, kifinomult élmények az érzékek által és az Élet ünneplése.

Program: szombaton 10.00- 01.00, vasárnap: 10.00-20.00 között

A jógatanfolyamokon is lehet jegyeket vásárolni.

www.tantrafesztival.hu

A fesztivál után október 31-én 18 órától Tantra tanfolyam indul a Jógaközpontban

Étel - Élet - Lét Mandala (alatta egy vagy kettő vegán krémmel)
Karobos meggygolyó menta és citromfű szirupban (vegán)

Vegán céklakrém (ez kerül a Mandala alá)

Kevés olajon - (vajon) egész fahéjat és római köményt pirítottam (a fahéjat kivettem), kettő kisebb céklát aprítok, amit fedő alatt párolok s egy kicsi vizet adok hozzá. Sózom, borsozom, majd a végén három csepp almaecetet adok hozzá. Egy száraz serpenyőben napraforgómagot pirítok s együtt össze turmixolom, a legvégén egy csepp citromnak a levével ízesítem.

Karobos meggygolyó, menta és citromfű szirupban

1 kis üveg darabos meggylekvárt szűrőbe teszek s megvárom, míg lecsöpög, a kicsöpögtetett levet félreteszem. A sűrű meggymasszához karobport, fahéjat és ha szükséges barnacukrot vagy mézet keverek, ahhoz, hogy formálható legyen ha igényli akkor utifűmaghéjat adok hozzá. Apró golyókat formázok és hűtőbe teszem - ekkor összeérnek az ízek.
Egy edénybe a nyáron mentából és citromfűből eltett ivólevet sok cukorral sziruposodásig főzöm (ez egy hosszú folyamat), majd amikor eléggé sűrű - a karobos golyóra öntöm. Tálaláskor friss mentával és citromfűvel díszítem.



Padlizsánrózsák marinált paprikával, kakukkfüves gombával és zsályás polentával

www.atetovaltlanykonyhaja.blog.hu


Hozzávalók 4 főre:

A padlizsánvirágokhoz:
1 nagy padlizsán
2 golyó mozzarella
4 ek olívaolaj
6 nagy levél bazsalikom
1 db 10 cm-es ág rozmaring
Só, bors

A kakukkfüves gombához:
40 dkg gomba
4 kakukkfűág
4 gerezd fokhagyma
1 kk pirospaprika
8 dkg vaj
3 dl zöldségleves
Só, bors
2 kk citromlé
2 ek olívaolaj

A polentához:
7 dl víz
3 dl tej
20 dkg kukoricadara
10 db zsályalevél
2 ek olívaolaj
Só, bors

A marinált paprikához:
3 kápia paprika
2 ek 20%-os ecet
Só,
3 db édesítő tabletta
Olívaolaj

A paprikákat 180 fokos sütőben addig sütjük, míg felhólyagosodik és itt-ott akár meg is feketedik. Kivéve hagyjuk langyosra hűlni.
2 ek ecetből egy csipet sóval, 3 édesítővel és 1,5 dl vízzel salátalevet keverünk. A langyos paprikákról lehúzzuk a héjat. Ha lehet, a salátalé felett dolgozzunk, hogy a paprikából kicsöpögő nedv ne vesszen kárba. A magokat is kiszedjük, nem baj, ha nem sikerül tökéletesen. Beletesszük a salátalébe, öntünk rá egy réteg olívaolajat. Legalább egy napra betesszük a hűtőbe.
Durvára aprítjuk a bazsalikom- és rozmaringleveleket, belekeverjük 4 ek olívaolajba. A mozzarellagolyókat először 2 félbe, majd kis hasábokra szeleteljük, beleforgatjuk őket a fűszeres olajba, szintén egy napot érleljük hűtőben.
A polentához 2 ek olívaolajon megfuttatjuk a durvára szeletelt zsályát, félretesszük. A vizet felforrósítjuk a tejjel, hozzáöntjük a kukoricadarát. Kevergetve megvárjuk, míg besűrűsödik, belekeverjük a zsályát. Egy kiolajozott tepsibe simítjuk, megvárjuk, míg megdermed.
A padlizsánnak levágjuk a 2 végét, hosszában félcentisre szeleteljük (összesen 8 szeletnek kell lennie). Besózzuk, 10 percre félretesszük. A megpuhult padlizsánszeleteket megtekerjük, hogy tölcsér formája legyen, fogpiszkálóval megtűzzük. A paprikákat hosszában 2-3 darabba tépjük. Ezekbe göngyölünk 2-3 sajthasábot, az így kapott tekercseket a padlizsánok közepébe helyezzük. Egymás mellé sorakoztatjuk őket egy magas falú jénaiban, 195 fokos sütőben fél óra alatt megsütjük.
A gombák tönkjét apróra, a fejeket 2 cm-es darabokba vágjuk. 4 dkg vajat olvasztunk, rádobjuk a tönkdarabokat, pár perc kevergetés után mehetnek utánuk a kalapkockák. Belenyomjuk a fokhagymákat, hozzátesszük a kakukkfűágakat, alaposan megborsozzuk. Párszor megkeverjük, majd hozzáöntjük a levest. Fedő alatt időnként megkeverve 10 percig főzzük, majd a fedőt levéve elforraljuk a levet. Ekkor hozzátesszük a vajat, elolvasztjuk, végül picit savanyítjuk a citromlével. Megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk.
Tálalás előtt a polentát deszkára borítjuk, rombuszokat vágunk belőle, forró olívaolajban picit megpirítjuk mindkét oldalukat. Fejenként 2 darabot tányérra teszünk, az általuk bezárt háromszögbe kanalazzuk a gombaragut, ezekre helyezünk 2-2 padlizsánrózsát. Friss zöldfűszerekkel díszítjük.

Barackos pite fehércsokoládés krémmel és karamellel

Hozzávalók:

A tésztához:
22,5 dkg tönkölyfehérliszt
1 dl víz
1 ek tej
10 dkg barnacukor
15 dkg vaj

A fehércsokoládés krémhez:
100 g fehércsokoládé
200 ml habtejszín
Fél vaníliarúd
1 kis csomag habfixáló

A karamellszószhoz:
125 g cukor
2 ek víz
75 ml habtejszín
2,5 dkg vaj
Csipet só

4 nagy őszibarack

A tésztához késes robotgépbe tesszük a hozzávalókat, összekeverjük, míg morzsalékos lesz. 40 cm hosszú folpackra szórjuk, széleit összefogjuk, összenyomkodjuk, egy órára hűtőbe tesszük.
Egy lábasban vizet melegítünk. A fehér csokit összetördeljük, 0,3 dl tejszínnel a vízgőz felett felolvasztjuk. Félretesszük hűlni.
A karamellszószhoz a cukrot a vízzel összekeverjük egy edényben, a kívánt színűre pirítjuk, vigyázva, nehogy megégjen. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a tejszínt, vajat, sót. A tűzre visszatéve sűrítjük még pár percig, végül ezt is félretesszük hűlni.
Egy 28 cm-es piteformába nyomkodjuk a tésztát, 160 fokos sütőben fél órát sütjük. Közben a csokis tejszínt elkeverjük a többi tejszínnel, a habfixálóval, krémes habbá verjük. A kész, kihűlt tésztára kenjük. A barackokat 3-4 mm-es karikákra vágjuk, kirakjuk vele a torta tetejét. Erre öntjük a karamellkrémet, végül megszórjuk a cukorgyönggyel, fogyasztásig hűtve tároljuk.

Főétel

Pácolt szejtán szelet roston, aszalt szilvás barnamártással, tönkölyös gőzgombóc körettel

Hozzávalók 1 személyre szetján szelethez:
- 2 szelet szejtán szelet
- Kakukkfű
- Mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olíva olaj

Barna mártás:
- 1 evőkanál nádcukor
- Fél hagyma
- 3 dkg zeller
- 3 dkg sárgarépa
- 3 dkg fehérrépa
- 3 dkg karalábé
- 3 dkg csiperkegomba
- Fél evőkanál kókuszzsír
- Só, bors, paradicsom püré, paprika krém, worchester szósz, szója szósz, balzsam ecet
- 3 nagy szem aszalt szilva

Tönkölyös gőzgombóc:
- 10 dkg bio fehér tönköly liszt
- 2 g élesztő
- Só, pici cukor
- 1 evőkanál bio repce olaj

Elkészítése:
A szejtánt a felsorolt fűszerekkel, fokhagymával bepácoljuk, és 1 hétig az olíva olajban hagyjuk, majd saját olajában mind két oldalát megpirítjuk.
A barnamártáshoz az aszalt szilvát egy éjszakára kevés balzsamecetes vízbe áztatjuk. A barna cukrot le karamellizáljuk, hozzáadjuk a kókuszzsírt és az apróra vágott hagymát. Megpirítjuk benne, majd hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket. Felengedjük kevés vízzel, megpároljuk. Ha készen vannak, akkor összeturmixoljuk. Befűszerezzük ízlés szerinti mennyiséggel. A legvégén adjuk hozzá balzsamecetes lével együtt az aszalt szilvát. Ha kell adunk hozzá még vizet.
A gőzgombóchoz az élesztőt kevés vízben és cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez és adunk hozzá repce olajat, összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük, majd gombócokat formálunk belőlük, és vízgőz felett megfőzzük.

Desszert

„Édes Álom” – Csokoládés rétegen citromos krém, levendulás öntettel és mézes-mandulás ropogóssal

Hozzávalók

Csokoládés réteg:
- 1 evőkanál mazsola
- 3 dkg belga csokoládé pasztilla
- 1 evőkanál útifűmag héj

Citromos réteg:
- 0,5 dl mandulatej
- 1 db bio citrom leve és héja
- Fél teáskanál levendula virág
- Késhegynyi bio vanília
- 2 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál nyírfacukor
- Fél teáskanál agar-agar

Levendulás öntet:
- 3 evőkanál tejszín
- 3 evőkanál víz
- 1 evőkanál nyírfacukor
- 1 evőkanál levendula virág
- 4 db áfonya
- Fél teáskanál kukorica keményítő

Mandulás ropogós:
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál hántolt mandula

Elkészítése:
Először a citromos réteget készítjük el. A tejet, tejszínt és a levendula virágot feltesszük főzni. Amikor felforrt, akkor hozzáadjuk a vaníliát, citrom héjat, levét, cukrot. Főzzük 1-2 percig majd hozzáadjuk az agar-agart, amikor felolvadt, akkor egy könnyen kezelhető forma aljába tesszük (ez lesz a desszert teteje). Hűtőben hagyjuk kihűlni.
A mazsolát beáztatjuk vízbe 1 órára, majd vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét és hozzáadjuk a mazsolához. Az egészet alaposan össze turmixoljuk, a végén belekeverjük az útifűmag héjat. A citromos rétegre helyezzük és hagyjuk kihűlni.
A mézet egy edénybe felmelegítjük, hozzátesszük a felszeletelt mandulát. Egy zsírpapírra tesszük, hagyjuk kihűlni.
A levendula öntethez a tejszínbe tesszük a levendula virágot, és egy éjszakára benne áztatjuk. Főzés előtt leszűrjük. Teszünk hozzá vizet, cukrot és az áfonyát átpasszírozzuk sűrű lyukú szűrön. Amikor felforrt, akkor hozzáadjuk a keményítőt.


Colors in the Kitchen

Fokhagymás cukkinikorong petrezselymes polentával (2 főre, 4 darabhoz)

Polenta:
2 ek olívaolaj
1 csokor petrezselyem
75 g kukoricadara
1/2 tk só

Cukkini:
2 zsenge cukkini (megtisztítva 300 g)
3-4 gerezd fokhagyma
só, bors
olívaolaj a sütéshez
szezámmagok

Paradicsomos fokhagymás öntet:
8-10 ek házi paradicsomszósz (húsos paradicsomlé)
1-2 gerezd aprított fokhagyma
só, bors

A polenta elkészítésével kezdjük. Egy lábosban az olívaolajat és az apróra vágott petrezselymet felhevítjük. Beleszórjuk a kukoricadarát és sót, majd felöntjük vízzel (vagy zöldségalaplével) és 10-12 perc alatt lassú tűzön, állandó kevergetés mellett puhára főzzük. Amennyiben szükséges adunk még hozzá folyadékot.
A cukkiniket megmossuk, megtisztítjuk és hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és bekenjük az aprított fokhagymával. Egy kevés olívaolajon a fokhagymás cukkiniszeletek mindkét oldalát megsütjük. Konyhai papírtörlőkendőre helyezzük, hogy felitassuk a felesleges olajat. 4 fémgyűrűt egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk. Az oldalukat cukkinivel béleljük, majd a maradék cukkinit a gyűrűk aljára helyezzük (hagyhatunk egy keveset a tetejére is dekorációnak). Megtöltjük polentával, ráhelyezzük a maradék cukkinit, megszórjuk fekete szezámmaggal és előmelegített 200 fokos sütőbe helyezzük 10 percre, éppen csak hogy összeérjenek az ízek. Hagyjuk kissé kihűlni. Addig pirítunk egy kevés szezámmagot. Tortalapáttal tányérra helyezzük a cukkinikorongokat, megszórjuk az oldalát a pirított szezámmaggal.
Az öntethez a hozzávalókat alaposan összekeverjük. Máris tálaljuk.


Vegán csokitorta ribizlivel és tonkababos karamellel

Hozzávalók (18 cm-es tortaformába, 6 szelethez):

Torta:
130 g világos nádcukor
60 g kakaópor (20-22%os)
120 ml tönkölyital
90 ml olaj
100 g tönköly finomliszt
1 csapott tk foszfátmentes sütőpor
1/4 kk só

Ribizli:
200 g ribizli

Karamell:
50 g világos nádcukor
csipet só
200 ml tönkölyital
1/2 tonkabab

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral. Elkészítjük a tortát: a nádcukrot, kakaóport, tönkölyitalt (vagy bármilyen egyéb növényi tejet) és az olajat összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sót és sütőport. Formába öntjük és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, amint nem tapad hozzá készen van. Ne süssük túl, mert akkor száraz lesz.
Amíg a torta sül elkészítjük a karamellt. 50 g nádcukrot lassú tűzön olvasztjuk, amint kissé karamelles felöntjük a tönkölyitallal, adunk hozzá egy csipet sót, reszelünk bele egy fél tonkababot és addig főzzük, míg kissé besűrűsödik.
A ribizli felét botmixerrel pürésítjük.
A tortát formában hagyjuk kihűlni. Tálaláskor áthelyezzük egy tálra, rákanalazzuk a pürésített ribizlit, megszórjuk a ribizlikkel. A karamellt ha már kihűlt érdemes felmelegíteni és úgy csurgatni belőle egy keveset a tortaszeletekre.

Franciás rakott burgonya cukkinivel


3 nagyobb szem krumpli
2 salátacukkini
1 nagy doboz görög joghurt
15 dkg reszelt edami
kisebb csokor friss kakukkfű
2 evőkanál olívaolaj + egy kevés a végére megspriccelni
1 gerezd fokhagyma
só, feketebors, szerecsendió
1,5 dl zabtej
1 db szezámmagos kétszersült
fél teáskanálnyi pálmazsír a sütőtál kikenéséhez

A krumplikat megmossuk, majd puhára (de még nem teljesen készre) főzzük őket.
Eközben a cukkinik végeit levágjuk, és 1 centi vastag karikákra szeleteljük őket.
Az olívaolajat jó alaposan összekeverjük egy átnyomott/lereszelt fokhagymával, mokkáskanálnyi sóval, majd egy ecsettel szépen megkenegetjük a cukkinikarikák mindkét felét, és serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül hirtelen megsütjük (mindkét oldalát).
Kizsírozunk egy négyzet alakú tűzálló tálat. A reszelt sajtot összekeverjük a friss kakukkfűlevelekkel.
A krumplikat megszabadítjuk a héjuktól, és vékony karikákra vágjuk.
Legalulra ez kerül, sózzuk-borsozzuk-szerecsendiózzuk (abból csak picit!!), ezután kenjük meg 1-2 evőkanál joghurttal, majd mehet rá egy adag cukkinikarika, és a kakukkfüves sajt. Ez lesz a sorminta, ezt kéne minimum kétszer felépíteni. (Az 1 sorba kerülő anyagok mennyisége is nyilván tálfüggő. De ha látjuk, hogy nem jön ki egy teljes sor, inkább ne kezdjük el újra a rétegezést. )
A legfelső réteg sajtra kenjünk egy kis joghurtot, majd locsoljuk meg az ételt a zabtejjel. Ez fogja megakadályozni, hogy száraz maradjon.
Mozsárban törjük apróra a kétszersültet, hintsük meg vele a joghurtréteget, majd locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.
200 fokos sütőben nagyjából 25 percig süssük.

Csokis palacsinta kókuszkrémmel és balzsamecetes sült szederrel
1 dl tönkölyliszt
1,2 dl szójatej
1 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál keserűkakaópor
csipetnyi só
1 csapott evőkanál nyírfacukor
2 teáskanál olaj

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd óvatosan beledolgozzuk a tejet és legvégül az olajat is.
Felforrósítunk egy tapadásmentes serpenyőt. Kisebb méretű palacsintákat sütünk, darabonként nagyjából 3 evőkanálnyi tésztából. Mindkét oldalát süssük meg!


szűk 1 dl szójatej
2 evőkanál friss kókuszreszelék
2 evőkanál száraz kókuszreszelék pirítva
1 teáskanál vaníliapor
1,5 evőkanál nyírfacukor

A tejet forraljuk fel. Tegyük egy turmixba, majd adjuk hozzá a kókuszreszelékeket, cukrot és a vaníliaport. Dolgozzuk simára.


egy maréknyi szeder
2 evőkanál balzsamecet
fél teáskanál rózsabors

Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt. Tegyük bele a megmosott, leszárazott szedreket, és locsoljuk meg a balzsamecettel. Nem a szétfőzés a cél, éppen csak simuljanak egymásba az ízek, így maximum egy perc szükséges, kevergetés helyett rázogatva. A legvégén szórjuk rá a rózsaborsot.


Tálalás: Egy palacsintára halmozzunk a kókuszos töltelékből, majd erre tegyünk egy kevés szedres szószt.




 



Pardicsomos és spenótos Quesadillas guacamoléval

Tortilla (12 darab)
15 dkg szitált sima liszt
12 dkg szitált kukoricaliszt
2 dl meleg víz
Fűszerek
liszt a nyújtáshoz

Nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet. Hozzáadjuk a fűszereket (például: szárított paradicsom,
bazsalikom, fokhagyma). A közepébe mélyedést készítünk, fokozatosan hozzáadjuk a meleg vizet.
Kézzel kemény tésztát készítünk. Lisztezett felületen 3 percig gyúrjuk, vagy amíg sima lesz.
A tésztát 12 egyenlő részre osztjuk. Az adagokat lisztezett felületen 20 cm átmérőjű körré nyújtjuk.
Minden kört letakarunk műanyag fóliával, amíg a többit készítjük.
Egy nagy, vastag aljú serpenyőt szárazon felforrósítunk. Beleteszünk egy tortillát. Amikor a széle
kezd kissé felkunkorodni, megfordítjuk, és megsütjük a másik oldalát is.

Paradicsomos töltelék (2 darab Tortillához)
1 nagy vöröshagyma
2 evőkanál növényi margarin
10 dkg növényi sajt
olaj
1 teáskanál dijoni mustár
2 apróra vágott paradicsom

Felaprítunk 1 nagy vöröshagymát, majd 2 evőkanál növényi margarinon üvegesre pároljuk.
Felszeletelünk 10 dkg növényi sajtot. Egy szelet puha tortillát az egyik oldalán vékonyan
megkenünk olajjal és 1 teáskanál dijoni mustárral. Megfordítjuk, és a másik oldalára rétegezzük a
növényi sajt felét, erre 2 apróra vágott paradicsom jön, majd rá a hagyma és a növényi sajt másik
fele. A tetejére teszünk még egy tortillát, jól összenyomkodjuk, és megkenjük olajjal.

Spenótos töltelék (2 darab Tortillához)
2 gerezd fokhagyma
25 dkg párolt spenótlevél
10 dkg natúr tofu

Forró olajon megpárolunk 2 gerezd fokhagymát, majd hozzáadunk 25 dkg párolt spenótlevelet, és
jól összekeverjük. 10 dkg natúr tofuval együtt ugyanúgy rétegezzük két tortilla közé, mint az előző
esetben. Az olajjal megkent tortillákat sütőlapra tesszük, és előmelegített sütőben, 180 fokon addig
sütjük, amíg a tetejük megpirul, és a sajt megolvad.

Guacamole
1 nagy avokádó
1 gerezd összenyomott fokhagyma
1 finomra vágott lila hagyma
1 finomra vágott kis paradicsom
1 teáskanál citromlé
Só ízlés szerint
1 evőkanál olíva olaj
1 kevés dijoni mustár

Az avokádót félbe vágjuk a héját és a magját eltávolítjuk. Az avokádót villával darabosra törjük,
majd összekeverjük a hozzávalókkal.

Új-zélandi pompás nyers vegán csokoládé tortácskák

Tészta
3 csésze nyers hámozatlan mandula
25 darab magozott datolya
Agave nektár
Víz

Töltelék
1 avokádó
1 csésze agave nektár
½ csésze szárított kókuszreszelék
¾ csésze kakaópor
6 darab magozott datolya

A mandulát leturmixoljuk, majd kiöntjük egy tálba. A datolyákat is leturmixoljuk, és összekeverjük
a mandulával. Ezután hozzáadjuk az agavé szirupot és a vizet, majd addig gyúrjuk, amíg megfelelő
állagú lesz.
A kis tortaformákat először folpackkal kibéleljük, majd belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy legyen
hely a tölteléknek.

Ezután elkészítjük a tölteléket. Összeturmixoljuk az avokádót, az agave nektárt, a kókuszreszeléket,
a kakaóport és a datolyát. Végül megtöltjük a tortácskákat az isteni finom csokoládés krémmel,
kivesszük a formából és kicsomagoljuk a fóliából.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Sült „kolbász” és „hurka” őszibarackos-mézes burgonyapürével


„Kolbász” 9 adaghoz:

Hozzávalók:

- 105 g lilahagyma, vöröshagyma (felesben)
- 150 g Zabpehely (kicsi- és nagy szemű felesben)
- Só
- Bors
- 14 g fokhagyma
- 24 g búzasikér
- 20 g szezámmag
- 34 g napraforgó
- 200 ml langyos víz
- 3 evőkanál napraforgó olaj
- 2 evőkanál olíva olaj
- 2 teáskanál hidegen sajtolt erős pirospaprika olaj
- 3 teáskanál őrölt pirospaprika


Elkészítése

- Hagymát, fokhagymát ledaráljuk, vagy aprító gépbe jól összeaprítjuk.
- A magvakat összedaráljuk.
- A hagymákat az olajokban megfuttatjuk (napraforgó, olíva olaj), a végén
hozzáadjuk a fokhagymát. Addig pirítjuk, amíg nem érezzük az illatát.
- A zabpehelyhez hozzáadjuk a sót, borsot, piros paprikát, búzasikért, a
megdarált napraforgót, szezámmagot
- Jól összekeverjük a száraz alapanyagokat.
- Ehhez adjuk a hagymás keveréket, a hidegen sajtolt paprika olajt, és a langyos
vizet
- Az egészet alaposan összekeverjük
- Nedves kézzel kis rudakat formálunk, és olajban kisütjük

Megjegyzés: Kicsit túl soknak tűnhet a zsiradék ebben a receptben, viszont a nagyon
lecsökkentjük a zsiradékot, akkor nagyon „fujtós” a „kolbászkánk”.

Vegán „Hurka” 9 adaghoz:

Hozzávalók:

- 200 g fehér rizs
- 150 g csiperke gomba
- Só
- Bors
- Majoránna
- 20 g fokhagyma
- 200 ml víz
- 4 evőkanál napraforgó olaj
- 20 g szezámmag
- 30 g napraforgó mag
- 2 teáskanál inaktív sörélesztő pehely

Elkészítése:

- A rizst feltesszük sóval és vízzel főzni
- A rizst addig főzzük, ameddig egy kis víz nem marad rajta, majd még melegen
nagy részét bot mixerrel kicsit aprítjuk (így jobban össze fog állni)
- Olajon megfuttatjuk a nagyon apróra darabolt gombát a fűszerekkel (só, bors,
majoránna). A legvégén hozzáadjuk a fokhagymát
- Az összeaprított rizst, és a megpárolt gombás ragut összekeverjük és
hozzáadjuk a maradék hozzávalót (megőrölt napraforgó magot, megőrölt
szezámmagot, sörélesztő pelyhet)
- Nedves kézzel rudakat formálunk és számmagban megforgatjuk és kisütjük.

Őszibarackos-mézes burgonyapüré

Hozzávalók 2 adaghoz:

- 2 nagyobb burgonya (kb. 200 g)
- 150g őszi barack
- Méz,
- Só
- Víz
- 3 evőkanál kókuszzsír

Elkészítése:

- Vizet felteszünk egy lábasban, s fölé helyezzük a pároló edényben a
felkockázott burgonyát (vízgőz felett megpároljuk a burgonyát, így
több hatóanyag marad benne)
- A kókuszzsírban megfuttatjuk a mézet, majd hozzáadjuk a kockákra vágott őszi
barackot (méz ebben az esetben édesítőszer!)
- Amikor megpárolódott a burgonya összekeverjük a barackos mártással és bot
mixerrel összeaprítjuk krémesre. (ha szükséges teszünk hozzá még
vizet)

Tálalás:
Tányérra helyezünk a „kolbászból” és a „hurkából” egy-egy rudacskát. Mellé
helyezzük a barackos burgonyapürét.

Megjegyzés: Tudom, hogy nem teljesen felel meg az egészséges ételpárosításnak ez a
főétel, viszont abból indultam ki, hogy a magyar ember asztalán megfordul ennek a
receptnek a húsos változata. Ez a recept egy egészségesebb változata!


Jó Étvágyat! ☺☺☺ ☺

Mákos kupac

Hozzávalók

Tészta:
- 116g darált mák
- 150 g gyümölcs cukor
- 1 evőkanál méz
- 90g bio fehér tönköly liszt
- 60 g bio teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 1 evőkanál amaránt mag
- 2 késhegynyi természetes szódabikarbóna („Arm and Hammer”)
- 1 db citrom reszelt héja
- Fél vaníliás rúd kikapargatott belseje
- 1 csipet Himalája só
- 2 teáskanál bio karob por
- 68 g pirított dió és mozsárban durvára összetörve
- 50 g kókusz zsír
- 200 ml víz

Vanília krém:
- 350 ml rizstej
- 100 g gyümölcscukor
- 1 vanília rúd
- 1 csipet só
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 2 csipet kurkuma
- 2 teáskanál burgonyakeményítő
- 100 g mazsola

Meggyöntet:
- 300g meggy
- 200 ml víz
- 100 g gyümölcscukor
- Pár csepp citromlé
- 2 evőkanál burgonyakeményítő

Díszítés:
- pár szem meggy
- pár szem dió
- menta levél
- reszelt étcsokoládé
- reszelt citromhéj
- szója tejszínhab

Elkészítése

Tészta:
- A szárazanyagokat kimérjük (liszt, amaránt mag, mák, durvára összetört diót,
cukrot, vaníliát, szódabikarbóna, citrom héja, karob pór, só), és jól
összekeverjük.
- Ehhez hozzátesszük a folyékony anyagokat, a vizet, zsírt és a mézet.
- Ezeket is jól összedolgozzuk.
- Egy 24X18-as tepsi aljába zsírpapírt vágunk bele és beleöntjük a tésztát.
- A sütőt előmelegítjük és 150 Fokon kb. 20 percig, sütjük
- Amikor készen van, akkor kivesszük a tésztát, ketté vágjuk és kihűtjük

Krém:
- Amíg a tészta hűlik, elkészíthetjük a vanília krémet
- A tejet a mazsolával, cukorral, vaníliával, kurkumával feltesszük főzni
- Egy kis tejet kivesszük egy tálba és a keményítővel simára keverjük, majd
hozzátesszük a többi tejhez.
- Amikor krém összeállt, még frissen a tésztára öntjük

Összeállítás:
- a tepsi aljába visszatesszünk egy tészta réteget és beleöntjük a krémet
- erre tesszük a tészta második felét

Meggyöntet
- meggyet a cukorral, citrommal, vízzel feltesszük főzni,
- amikor felforrt, akkor össze turmixoljuk a meggyet, de nem teljesen simára,
hagyunk benne kisebb darabokat
- majd besűrítjük keményítővel

Tálalás

Ezt a desszertet lehet frissen és behűtve is tálalni.

A tepsiből kikanalazunk galuskákat, erre öntünk egy kis meggyöntet, tejszínhabbal és
gyümölccsel tálaljuk.


Jó Étvágyat! ☺☺☺ ☺